Criza laptelui praf din SUA. Se caută vinovaţii

Fotografie creată de samer daboul, de la Pexels
Fotografie creată de samer daboul, de la Pexels

SUA se confruntă cu o criză majoră de lapte praf, iar Guvernul caută acum vinovaţii. 

Guvernul SUA a desfăşurat un plan ca pentru război pentru a se lupta cu o penurie de lapte pentru bebeluşi care se complică. Misiuni speciale militare au început să aducă lapte praf tocmai din Europa, însă pe frontul intern victimele s-au lovit de un alt blocaj - birocraţia. Pe fondul neliniştii generale, sunt căutaţi vi­no­vaţii. Unii arată spre instituţiile statului, care nu au evaluat riscurile şi au acţionat cu mare întârziere, deşi erau semne că ceva rău se va întâmpla, alţii spre lăcomia corpo­ra­ţiilor. Efectele politice nu vor întârzia să apară.

Ce arată lumii criza de mâncare pentru bebeluşi este cât de vulnerabilă poate fi în locuri la care nici strategii americani nu s-ar fi aşteptat o naţiune care în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina şi al expansiunii Chinei se dovedeşte a fi cea mai mare forţă militară şi financiară a lumii, scrie Mediafax.

Asemănare cu criza gazelor din Europa

În unele privinţe, penuria de lapte praf din SUA se aseamănă cu criza gazelor naturale din Europa. Ambele puteau fi evitate dacă se acţiona din timp, au izbucnit din ignoranţă şi pentru că profitul a fost pus în faţa siguranţei şi au la bază dependenţa periculoasă de un număr redus de producători pentru un produs vital.

Criza americană a început în februarie (cu o săptămână înainte ca Rusia să invadeze Ucraina), când compania Abbott Nutrition, subsidiară a gigantului din domeniul sănătăţii Abbott Laboratories specializată în produse nutriţionale pentru bebeluşi, bolnavi şi sportivi, a retras de pe piaţă în mod voluntar o serie de produse şi a închis cea mai mare fabrică de lapte pentru nou-născuţi din SUA - care acoperea până la un sfert din consumul din SUA - în urma unor veşti că mai mulţi bebeluşi s-au îmbolnăvit din cauza infecţiei cu o bacterie, iar doi au murit după ce au consumat lapte produs în acea fabrică.

Informaţii încă din 2021

Însă cu mult înainte, în octombrie 2021, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA) primise infor­maţii de la un denunţător (whistleblower) că la fabrica respectivă există mai multe nereguli legate de siguranţă şi sănătate. Agenţia l-a intervievat pe denunţător abia la finalul lunii decembrie 2021, iar pentru a efectua inspecţii la fabrică a aşteptat până la finalul lunii ianuarie 2022.

Produsele Abbott au fost retrase de pe piaţă în februarie, iar inspecţiile au fost finalizate abia în martie. Ancheta a descoperit prezenţa bacteriei ucigaşe în fabrică, dar nu a făcut vreo legătură între produsele Abbott şi decese.

În timp ce Robert Ford, CEO al Abbott, şi-a cerut scuze pentru această problemă, promiţând că fabrica va fi redeschisă cât mai curând posibil, unii economişti atrag atenţia că această criză a apărut pentru că sistemul este putred - gigantul corporate a prioritizat creşterea averilor acţionarilor şi consolidarea afacerilor. În loc să rezolve din timp problemele de la fabrica din Michigan, conducerea s-a concentrat pe răscumpărări de acţiuni de miliarde de dolari, notează The Guardian.

Probleme încă din pandemie

Penuria se datorează, în parte, şi perturbărilor pe lanţurile de aprovizionare create de pandemie. Însă analiştii spun că un motiv de îngrijorare ar fi trebuit să fi fost şi faptul că doar patru companii produc 90% din laptele pentru bebeluşi de pe piaţa americană.

Acum, sute de mii de părinţi se chinuie să găsească lapte praf. De asemenea, au apărut şi cei care profită de disperarea acestora, promovând reţete de produse înlocuitoare periculoase, arată Bloomberg.

Criza loveşte mai dur fămiliile sărace. În SUA, o mare parte din laptele pentru bebeluşi este vândut printr-un program guvernamental de subvenţionare a cumpărăturilor de alimente pentru familiile cu venituri mici. Însă pentru a beneficia de subvenţii, laptele trebuie să fie cumpărat de la cei câţiva furnizori care au exclusivitate în contractele cu statul. Cel mai mare este Abbott.

Preşedintele SUA Joe Biden a semnat un act care permite concentrarea resurselor pentru producţie ca pe timp de război. Armata americană aduce lapte pentru bebeluşi cu transporturi militare aeriene tocmai din Germania, iar producătorii importă de la fabricile din Europa.

Însă laptele european nu poate ieşi rapid pe piaţă deoarece, deşi îndeplineşte cerinţele de calitate ale Administraţia pentru Alimente şi Medicamente, nu corespunde în ceea ce priveşte etichetarea şi instrucţiunile de preparare în engleză sau de păstrare. Astfel, în loc să tipărească etichete şi instrucţiuni conforme, practic agenţia guvernamentală aplică o interdicţie pentru vânzarea produselor europene, după cum remarcă Wall Street Journal. Parinţii care au făcut achiziţii direct din Europa s-au trezit cu produsele distruse de autorităţile vamale americane - în mijlocul unei penurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel