EXCLUSIV  Corina Zaharia, soluție în lupta cu endometrioza. Se poate face zilnic și durează între 2 și 5 minute: Ne scapă de nervozitate și insomnii

Corina Zaharia
Corina Zaharia

Endometrioza nu are tratament și este cunoscută drept „Cenușăreasa bolilor ginecologice”. Dar acest lucru nu trebuie să ne descurajeze pentru că sunt modalități care o fac să fie mai prietenoasă cu al nostru corp.

Una dintre metode este meditația. Da, meditația ajută femeile cu endometrioză. Despre acest subiect ne-a vorbit Corina Zaharia, Coach Certificat, Vocea Endofoodart și specialist în meditație, într-un interviu pentru DC News.


Cum ne ajută meditația în endometrioză? Care sunt beneficiile ei?

Practicarea meditației are beneficii multiple, fie că ai un diagnostic, fie că ești sănătos fizic sau psihic.

Meditația este pentru minte ceea ce odihna este pentru trup. Pe parcursul unei zile, creierul nostru acumulează informații fie din interacțiunile pe care le avem, din ceea ce citim, auzim sau vedem. În plus, adăugăm la toate acestea presiunea de la locul de muncă, din familie sau din apartenența la comunitatea din care facem parte.

Dacă nu ne oprim să mai eliberăm din aceste informații, toată această acumulare se traduce, de cele mai multe ori, prin stări de nervozitate, iritare sau insomnii. 

Așadar, meditația este practica prin care ne facem gândurile să tacă. 

Printre multiplele beneficii ale meditație se numără îmbunătățirea sănătății fizice și mentale prin reducerea nivelului de stres și anxietate. De asemenea, ajută la dezvoltarea personală prin ghidarea spre sine și de ce nu, ne poate face mai fericiți, fiind o modalitate prin care ajungem la gândurile profunde intuitive și revelatoare.

Când spunem meditație, mai ales că nu știm mare lucru despre acest domeniu, ne gândim că este un procedeu care ne ia ceva timp și renunțăm. Explică-ne câte minute pe zi e bine să medităm și cum o putem face concret. Care sunt pașii pentru o meditație corectă, dacă se poate rapidă și care să ne aducă și beneficii pentru sănătate.

Deși meditația este practicată de sute de ani, doar în ultima perioada s-au efectuat studii științifice legate de acest subiect, dovedindu-se astfel beneficiile pe care această practică le generează asupra ființei umane. Nu există o limită la care trebuie să ne rezumăm atunci când medităm, însă cu cât o facem mai des, cu atât mai ușor ne va fi să ajungem în starea de meditație profundă și să ne eliberăm de gânduri. Există mai multe tipuri de meditație pe care o putem face, fie când suntem în mișcare și evident nu e nevoie de o concentrare maximă pe ceea ce facem fizic, fie când avem un moment de repaus sau când ne alocăm timp special pentru a medita.

Un exemplu concret pentru o meditație rapidă în mișcare este atunci când de exemplu practicăm un hobby. În loc să lăsăm mintea să ne genereze gânduri, ne concentrăm pe respirație și pe mișcarea fizică pe care o facem. Cum se mișcă corpul, cum interacționează cu ceea ce atingem, cum se mișcă culorile etc. Este despre a trăi experiența pe care o facem fiind prezenți în activitate și nu a o face mecanic, cu „mintea în altă parte”.

Un alt tip de meditație rapidă, de dată aceasta, statică, se poate practica atunci când așteptăm ceva. Fie că așteptăm la rând, fie că așteptăm în autobuz, tren sau avion, fie că așteptăm în casă, e un timp pe care îl putem utiliza ca să eliberăm din gândurile acumulate. Putem face acest lucru concentrându-ne pe respirație, pe ceea ce vedem în jur, pe cum se simte corpul.

Astfel de meditații pot dura între 2 și 5 minute și sunt perfecte pentru a ne acomoda cu starea de meditație și a ne obișnui să ne facem mintea să tacă.

În ceea ce privește pașii, e important ca, indiferent dacă facem sesiuni scurte sau lungi, să fim confortabili. În primul rând este important să ne relaxăm fizic, astfel încât să nu existe tensiune sau o stare de încordare, iar poziția pe care o avem să ne fie confortabilă pe tot parcursul sesiunii.

Există trei pași simpli pentru a medita.

Pasul 1 - Focus pe respirație - respiră încet astfel încât corpul tău să se relaxeze. Pentru că există o relație de reciprocitate între minte și corp, atunci când respirăm încet, e greu ca mintea să rămână în stare de stres și astfel se aliniază la ceea ce ii transmite corpul - starea de relaxare.

Pasul 2 - fă-ți mintea să tacă - E important ca atunci când ne pierdem în gânduri să observăm asta și să ne refocusăm pe respirație.

Pasul 3 - Repetă primii 2 pași astfel încât de fiecare dată când mintea îți fuge în altă parte, să observăm gândurile și să le lăsăm să treacă fără a ne judeca. Cu cât se repetă cei doi pași mai mult, cu atât mai ușor se poate ajunge la spațiul în care nu mai există gândurile, iar mintea se va deschide către sinele intuitiv”, a spus Corina Zaharia într-un interviu pentru DC News.

Endometrioza este o boala cronică. Nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control

Sunt paciente care reușesc să își controleze boala prin alimentație și stil de viață sănătos și sunt și paciente care necesită un tratament cronic pe toată perioada vieții lor, activă hormonal. Rolul intervenției chirurgicale este de a aduce o pacientă din stadiul 3, 4 de boală la stadiul 1, 2. Intervenția nu vindecă, ci doar ameliorează semnificativ afecțiunea, urmând ca celelalte specialități conexe, împreună cu medicul curant să controleze boala. Pacienta, și după operație, rămâne o pacientă cronică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel