Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]

Consiliul Naţional al Elevilor: Bursele nu se negociază!

Mihai Ciobanu / 06 feb 2020 / 17:11
Elevi in clasa
Elevi in clasa

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția, încă o dată, asupra modului de acordare a burselor școlare în România.

În luna decembrie, reprezentanții elevilor au lansat o scrisoare deschisă și o petiție, adresate Guvernului României, prin care solicitau un cuantum minim pentru fiecare categorie de burse în parte, stabilit prin Hotărâre de Guvern, conform legii, astfel încât discrepanțele dintre județe, în ceea ce privește acordarea burselor școlare, să fie diminuate. La momentul lansării scrisorii deschise, cuantumurile minime propuse de către Consiliul Național al Elevilor erau următoarele:

• bursa socială: lunar, 30% din salariul minim net pe economie; • bursa de studiu: lunar, 32,5% din salariul minim net pe economie;

• bursa de merit: lunar, 35% din salariul minim net pe economie;

• bursa de performanță: lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie; În ciuda faptului că au reprezentanții elevilor au purtat negocieri atât cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, cât și cu reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, pe data de 6 februarie a.c. a fost lansată în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern conform căreia cuantumul minim, pentru toate categoriile de burse, este de 150 de lei. Cu toate acestea, salutăm inițiativa Ministerului Educației și Cercetării de a pune acest act normativ pe agenda guvernamentală. Solicităm, totodată, Ministerului Finanțelor Publice, ca la prima rectificare bugetară să redacteze o filă bugetară dedicată burselor școlare, care să se regăsească în legea bugetului de stat, transmite Consiliul Naţional al Elevilor.

Ce solicită Consiliul Naţional al Elevilor

 

Mai mult decât atât, solicităm modifcarea sus-menționatei Hotărâri de Guvern, astfel încât cuantumul minim să fie de 200 de lei, nu 150, așa cum este prezentat în forma actuală a documentului, pentru a face un prim pas spre atingerea unui cuantum minim care să poată acoperi nevoile elevilor din România. „Negociem orice, dar nu negociem bursele elevilor din România - ne bucurăm că Ministerul Educației și Cercetării a răspuns pozitiv revendicărilor noastre și au decis să elaboreze, în sfârșit, Hotărârea de Guvern care să reglementeze cuantumul minim de acordare a burselor.

Este o victorie, da, dar nu ne mulțumim cu atât. În niciun caz să nu se creadă că s-a rezolvat problema burselor - în primul rând, trebuie să se realizeze o linie specială, dedicată de la bugetul de stat pentru ca primarii să nu mai poată muta banii de burse dintr-un buzunar în altul fără niciun control din partea statului. În al doilea rând, 150 de lei este prea puțin, mult prea puțin în raport cu nevoile elevilor din comunitățile dezavantajate. Cea mai mică sumă pe care o vom accepta ca punct de plecare este 200 RON, urmând ca acest cuantum să crească gradual în următorii ani. Lupta pentru burse continuă, dragi politicieni, de noi nu scăpați prea curând. Nu tranzacționăm faptul că elevii și-au pus încrederea în noi.”, a declarat Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia-Laura Pup.

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25