Conflict Rusia - Ucraina. În 21 februarie, în SUA e Ziua Președinților. Bursa, ÎNCHISĂ. Va ține Putin cont de Ekecheiria până la capăt? Dacă da, nu luni e ziua decisivă

foto pixabay - Dimitro Sevastopol
foto pixabay - Dimitro Sevastopol

Statele Unite ale Americii par a fi în alertă cu privire la situația tensionată Rusia - Ucraina. Va fi sau nu război?

Citește și: Ambasada SUA la Moscova, alertă de securitate: Există amenințarea unor atacuri! Listă de acțiuni pentru cetățeni

Principiul de onoare pe care Putin l-a încălcat de două ori

Toate vocile lumii au spus că dacă Vladimir Putin va invada Ucraina, pentru a-și asigura confortul ”în adâncime”- dar și pentru ambiții personale mai mari, o va face după Olimpiada de la Beijing. Statele Unite ale Americii anticipau că, în ciuda acestei posibilități, Rusia ar fi putut ataca chiar în timpul Olimpiadei. Miercuri. Miercurea trecută! Nu ar fi fost fără precedent. Rusia a încălcat de două ori armistițiul olimpic, chiar recent. În 2008, a atacat Georgia în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing. În 2014, a anexat Crimeea în perioada Jocurilor Olimpice de la Soci. De ce nu și a treia oară? Au fost multe analize în acest sens cu privire la puterea reală a Rusiei, în acest context fiind privită necesitatea de a nu deranja China. 

A nu declanșa război în timpul jocurilor olimpice este un armistițiu sacru din 776 î. Hr., denumit și Ekecheiria. A apărut în perioada Jocurilor Olimpice din Olimpia, Elis, care se desfășurau o dată la patru ani. Ekecheiria era un angajament de onoare prin care toate conflictele din orașele state grecești nu doar că nu începeau în perioada olimpiadei, dar și încetau atunci, erau puse... în așteptare. După ce atleții și delegațiile se întorceau în siguranță acasă, conflictele armate puteau fi reluate. Principiul acesta, de onoare, este astăzi și scris în Rezoluția Națiunilor Unite 48/11 din 25 octombrie 1993, dar și-n Declarația Mileniului. 

Ziua Președinților în SUA, 21 februarie

Astfel, pentru întreaga lume ziua de luni, 21 februarie 2022, poate părea decisivă în conflictul Rusia - Ucraina. În Statele Unite, luni va fi zi liberă, fiind ”Ziua Președinților”, o sărbătoare care comemorează nașterea lui George Washington și îi onorează pe toți președinții care au servit în funcție.

Bursa americană va fi închisă. Dacă Rusia va invada Ucraina, analiștii economici se așteaptă ca acțiunile să scadă puternic, ceea ce ar genera un val de panică și reacții în lanț. Astfel, investitorii văd ca un beneficiu faptul că bursa americană va fi închisă tocmai mâine, când cu toții așteaptă să vadă ce va urma. 

Citește și: Noul Război Rece a început și va dura decenii

Dacă ne-am lua după Ekecheiria, care reprezenta spiritul armistițiului, pe care se pare că acum, brusc, Rusia îl respectă, nu în 21 februarie ar fi ziua decisivă, deși trebuie să recunoaștem ironia față de SUA, dacă s-ar întâmpla asta. Dar, totuși, dacă ne uităm la Ekecheiria în termenii ei inițiali, abia după ce se vor întoarce sportivii acasă, ar putea apăsa Putin butonul roșu. 

Ipoteza lui Adrian Năstase

Astfel, pare a se contura tot mai mult scenariul lansat recent de fostul premier al României Adrian Năstase, care spunea, la Antena 3: ”Pare tot mai clar că întrebarea nu este dacă vom avea un conflict în legătură cu Ucraina, ci când va începe acesta. Dacă ar trebui să se respecte tradiţia Olimpică, am avea cronica unui război anunţat, la o lună după ce s-ar termina Olimpiada de la Beijing, dar să nu uităm, Federaţia Rusă a încălcat această tradiţie şi în 2008 când a atacat Georgia, pe durata Jocurilor Olimpice de la Beijing, dar şi atunci când a anexat Crimeea pe durata Jocurilor Olimpice de la Soci.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel