Colesterol. Nutriționist: Dacă sunteți sedentari, orezul e soluția. Dar nu orice orez

„Orezul fermentat îi vine de hac colesterolului”, transmite nutriționistul Mihaela Bilic.

„Orezul fermentat îi vine de hac colesterolului.

Colesterolul crescut e o problema ce afectează multe persoane și "otrăvește" viața multora dintre noi, mai ales că vine la pachet cu o mulțime de restricții alimentare. Ei bine, nu meniul dietetic scade colesterolul, ci mișcarea, efortul fizic. Iar dacă sunteți sedentari, orezul este soluția. Dar nu orice orez, ci orezul fermentat.

Drojdia roșie de orez este un produs folosit de secole în China atât ca aliment, cât și ca medicament. Aceasta se produce prin fermentarea orezului alături de o ciupercă microscopică denumită Monascus purpureus, iar procedeul datează din jurul anilor 800 I.Hr. În timpul fermentației controlate, orezul își schimbă culoarea din alb în roșu, de unde și numele de drojdie roșie de orez.

În cultura japoneză, drojdia roșie de orez este cunoscută sub denumirea de koji. Încă din timpurile străvechi, aceasta era folosită atât ca aliment (utilizată pentru producerea vinului și a diverselor sosuri) sau ca agent de colorare, cât și ca medicament – pentru îmbunătățirea digestiei și a circulației sanguine.

În jurul anilor 1970, drojdia roșie de orez a intrat în atenția cercetătorilor americani și japonezi. Astfel, ei au descoperit că aceasta are în compoziția sa statine naturale. Subiectul cercetărilor l-a reprezentat comparația dintre lovastatin – substanță activă a medicamentului patentat Lovastatin (provenită din ciuperca Aspergillus și cunoscută pentru proprietățile sale de reducere a nivelului de colesterol) și monacolină K – substanță activă provenită din ciuperca Monascus folosită în procesul de fermentare a orezului, de unde rezultă drojdia roșie de orez.

Astfel, cercetările au demonstrat că cele două tipuri de statine sunt identice, singura diferența fiind că cea din urmă, monacolină K, este o statina produsă din culturi atent controlate și dezvoltate în condiții sigure, 100% naturale. Monacolinele sunt statinele care ajută la diminuarea colesterolului rău (LDL-colesterol) dar și a trigliceridelor.

Cum funcționează drojdia roșie de orez asupra colesterolului?

Colesterolul este o substanță fără de care organismul nu ar putea funcționa pentru că este un element important al membranelor și al nucleelor celulare. Colesterol este produs de către ficat în urma unui proces enzimatic la baza căruia se află enzima HMG CoA reductaza.

Drojdia roșie de orez are drept țintă enzima HMG CoA cu scopul de a-i inhiba activitatea în ceea ce privește producerea de colesterol și astfel ajută la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea unui nivel optim al acestuia.

Mai mult decât atât, drojdia roșie de orez accelerează metabolismul organismului și la creșterea colesterolului bun – HDL care ajută la transportarea colsterolului rău către ficat acolo unde va fi procesat în vederea eliminării sale din organism prin intermediul bilei.

Drojdia roșie de orez se transformă miraculos într-un supliment alimentar eficient în lupta împotriva colesterolului rău, fără însă a avea efectele adverse caracteristice statinelor de sinteză”, a scris, miercuri, Mihaela Bilic pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel