Colegiul Stomatologilor atacă presa în loc să rezolve cu Ministerul Sănătății problema tratamentelor de urgență. Drept la replică al CMSR

Stomatolog
Stomatolog

Colegiul Medicilor Stomatologi atacă presa în loc să colaboreze cu autoritățile pentru a realiza un sistem de intervenții de urgență în cabinetele stomatologice private. În acest timp, unii stomatologi dedicați profesiei propun soluții pentru deblocarea tratamentelor pentru urgențe, în cabinetele private. 

Situația a 20 de milioane de români care pot avea nevoie de tratament stomatologic este următoarea:

- mulți nu găsesc cabinete stomatologice operaționale, deși Ordonanța Militară nr. 2 permite funcționarea tuturor cabinetelor pentru urgențe;

- mulți sunt nevoiți să meargă pentru consultații la spitalele care au și stomatologi în schema de personal, ceea ce presupune în unele cazuri deplasări de zeci de kilometri, aglomerând instituții sanitare aflate sub presiunea COVID-19;

- mulți sunt nevoiți să aștepte pe holurile spitalelor care au servicii de stomatologie cu orele, pentru un consult sau tratament, aglomerând instituții sanitare aflate sub presiunea COVID-19.

Răspunzând cererilor de ajutor venite de la publicul său, DCNews a lansat  un semnal de alarmă către comunitatea medicală, după ce Colegiul Medicilor Stomatologi a transmis un semnal de dezangajare, anunțând publicul că poate apela spitalele de stat (vezi  precizarea CMSR).

Ne bucură reacția stomatologilor care s-au declarat gata să intervină în criză, cu condiția ca autoritățile să le asigure materiale sanitare și dispozitive de protecție. Din precizările unor medici stomatologi implicați, cum sunt și cei din Constanța, pe care o publicăm aici, am înțeles că Ministerul Sănătății trebuie să-și asume responsabilitatea pentru această situație și să angajeze măsuri eficiente de sprijinire a cabinetelor de stomatologie, care să rămână funcționale pentru urgențele medicale.

Concret, se cere autorităților să asigure: nebulizatoare și să precizeze care modele sunt aprobate la utilizare; se cer măști chirurgicale pentru sala de așteptare și echipamentul de protectie individual recomandat pentru procedurile care generează aerosoli: masca N5 sau FFP2 standard/echivalent, halat impermeabil de unică folosință/combinezon, mănuși de unică utilizare, ochelari de protectie/vizieră.

Din păcate, Colegiul Medicilor Stomatologi, în loc să caute soluții pentru deblocarea activității stomatologice pentru urgențe, în cabinetele medicale, se lansează într-un atac la adresa ziarului care a semnalat situația. Cu un discurs de campanie electorală, inutil acum, la trei luni de la încheierea alegerilor pentru conducerea CMSR.  Vă prezentăm dreptul la replică al CMSR: 

 

Drept la replică

Medicii stomatologi nu au dezertat niciodată

Articolul de opinie publicat pe site-ul www.dcnews.ro, cu titlul “Cine sunt medicii care au DEZERTAT din profesia lor în plină PANDEMIE de COVID 19! Este revoltător!”, semnat de Darius Mureșan, reprezintă o palmă nejustificată pe obrazul stomatologiei românești.

Dacă ne gândim la cei peste 22.000 de medici stomatologi din această țară, la care adăugăm personalul de suport din cabinetele de medicină dentară, rezultă zeci de mii de români care au rămas fără niciun venit în această perioadă extrem de grea. Închiderea cabinetelor de stomatologie reprezintă nu doar respectarea unei ordonanțe militare, ci și un sacrificiu pe care medicii au înțeles că trebuie să îl facă pentru a nu expune pacienții și personalul medical în fața infectării cu noul coronavirus COVID-19.  

Noi, miile de medici stomatologi care am depus jurământul de credință, promitem să îl respectăm până la capăt și să nu riscăm sănătatea pacienților noștri, indiferent câte articole defăimătoare și rău intenționate apar la adresa acestei bresle.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România dezavuează total această atitudine lipsită de responsabilitate a unei redacții jurnalistice către care opinia publică se uită cu speranța unei informări corecte, dar unde găsește, în schimb, o distorsionare puternică a realității, o încercare disperată de a înverșuna opinia publică împotriva medicilor, adică a celor care îi îngrijesc și îi salvează inclusiv în cele mai cumplite momente.

De ce am ajuns noi, medicii stomatologi, dezertori?!

Pentru că ne-am exercitat profesia fără niciun ajutor de la stat? Pentru că, lăsați singuri, ne-am luat soarta-n mâini și am tratat pacienții români din țară și de peste hotare? Pentru că strigăm de ani de zile că pacienții noștri trebuie să aibă acces la serviciile stomatologice și să li se respecte drepturile asiguraților? Stomatologia românească a fost uitată de autorități imediat după Revoluție. Finanțarea ei este aproape inexistentă în ciuda tuturor eforturilor noastre de a convinge guverne la rând că este nevoie să fim susținuți, că români din toate colțurile țării au nevoie de servicii de medicină dentară decontate de statul român.

Pentru că indiferent de forma de exercitare a profesiei – independentă sau salarială – ne-am tratat pacienții cu profesionalism, credință, dăruire și responsabilitate? Am făcut eforturi inimaginabile să rezistăm în această țară și să ne tratăm pacienții.

De unde atât de multă înverșunare în a distorsiona adevărul? NU “ne-am ascuns acasă și am lăsat greul pe spitalele de stat”. Medicii stomatologi NU au dezertat și NU vor dezerta niciodată de la profesia căreia i-au jurat credință.

Ne continuăm eforturile și în aceste vremuri extrem de grele. Așa cum o parte dintre jurnaliști au scris deja, din rândul nostru fac parte medici stomatologi care de la începutul lunii martie și-au oferit ajutorul în lupta cu această pandemie. Unii dintre ei s-au oferit voluntar să trateze în aceste momente pacienți în cabinetele de urgență ale spitalelor, alții sunt în cabinetul de stomatologie organizat la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. dr. Matei Balș” iar o altă parte merge în fiecare zi la Institutul Național de Sănătate Publică acolo unde oferă răspunsuri miilor de persoane care sună la Telverde și întreabă cum trebuie să procedeze în diferite situații pentru a reacționa corect în fața riscului de îmbolnăvire cu Coronavirus COVID 19.

Mesajul nostru pentru toți medicii stomatologi din această țară este că sub nicio formă nu trebuie să încălcăm Ordonanța Militară Nr. 2 și nici deciziile care au derivat din evoluția momentului, luate de autoritățile statului.

În condițiile în care întreaga presă responsabilă și autoritățile române se luptă cu fenomenul de fake news, articolul pe care l-ați publicat (https://m.dcnews.ro/cine-sunt-medicii-care-au-dezertat-din-profesia-lor-in-plina-pandemie-de-covid-19-este-revoltator_738282.html) este un act rușinos și josnic menit să-i dezinformeze pe români într-o situație de extremă urgență internațională.

Solicităm redacției DCNews să publice acest drept la replică și să ceară scuze în mod public pentru articolul publicat. 

Cu îngrijorare,

Biroul Executiv al CMDR”.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel