EXCLUSIV  Cîțu, despre colaborarea cu Isărescu: „BNR să acționeze acum!” Inflația, problemă urgentă

Foto: Facebook Florin Cîțu
Foto: Facebook Florin Cîțu

Florin Cîțu, președintele PNL, a spus, miercuri, în cadrul unui interviu acordat DCNews, că are încredere în decizile luate de BNR.

Florin Cîțu, întrebat dacă a colaborat bine când era premier cu Mugur Isărescu, guverantorul BNR, a răspuns afirmativ. „Da! Ne-am împrumutat din piață, ne-am împrumutat la dobândă negativă în euro, deci nu a fost nicio problemă de finanțare”, a explicat Florin Cîțu. „În guvernarea pe care am condus-o, am înregistrat premiere pentru România: împrumuturi la dobândă negativă, adică dai mai puțin bani înapoi decât ai împrumutat în euro. Iar dobânzile în lei au fost la minime istorice”, a spus președintele PNL.

„Eu mă uit la Banca Națională, la deciziile ei, și am încredere că o să știe să reducă rata inflației. În același timp, BNR trebuie să fie ajutată. E foarte important! Anul trecut, am ajutat mult BNR prin reducerea deficitului de la 10 la sub 7 la sută. E nevoie și în continuare, mai ales că acum a început să crească dobânzile. Într-un context economic în care BNR crește dobânzile, dacă deficitul nu scade mai rapid, prețurile nu vor scădea. Este important ca politica fiscală anul acesta să rămână fermă!”, a subliniat Florin Cîțu.

„Inflația îi afectează foarte mult pe românii cu venituri mici, de aceea trebuie să fim foarte atenți la rata inflației. Putem să ne uităm la ce face Banca centrală, pentru că e cea responsabilă cu dinamica prețurilor. Politica fiscală poate doar să ajute. Am încredere că Banca centrală o să știe să reducă rapid rata inflației. Dacă rata inflației rămâne peste 8 la sută până în martie-aprilie, îmi e teamă că va fi scăpat de sub control fenomenul inflației. De aceea e foarte important ca BNR să acționeze acum, dar sunt sigur că știe ce face”, a spus Florin Cîțu.

 

Florin Cîțu, la interviurile DC News. Anunțurile zilei

Florin Cîțu, discuții cu președintele Klaus Iohannis despre situația politică: Ne sfătuim

În ceea ce privește relația cu președintele Klaus Iohannis, Florin Cîțu, președintele PNL, o descrie ca fiind „foarte bună”.

„O relație foarte bună, încă. Ne vorbim, ne sfătuim, discutăm, așa cum v-am obișnuit, nu vă spun ce, dar am discutat de câteva ori chiar anul acesta”, a spus Florin Cîțu în cadrul interviului acordat DCNews.

„Da, de câteva ori deja, da, ne uităm amândoi la situația politică, la situația geopolitică”, a mai spus, la DCNews, Florin Cîțu, întrebat care este relația sa cu președintele Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel