Cipru: Toate depozitele bancare vor fi impozitate cu până la 10%

cipru
cipru

Șoc în Cipru, după ce, sâmbătă, populația a aflat că  acordul cu UE și FMI privind planul de salvare a sistemului bancar național, în valoare de zece miliarde de euro, prevede introducerea unui impozit pe depozitele bancare. Acesta pleacă de la 6,75% pentru depozitele de până la 100.000 de euro și ajunge la pragul maxim de 9,9%.

Acordul a fost încheiat în noaptea de vineri spre sâmbătă și, în zori, ciprioții s-au așezat la coadă pentru a-și retrage economiile, scrie cotidianul francez „Le Monde”. „Este o catastrofă”, se plângea unul dintre deponenți, scrie Digi 24.

 „Eu credeam că nu se vor atinge de depozitele sub 100.000 de euro. Nu am cine știe ce bani depuși, dar nu văd de ce ar trebui să plătesc eu pentru greșelile băncilor”, spune un altul, Andri Menelaou, în vârstă de 25 de ani. .

 Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a explicat că țara risca chiar ieșirea din zona euro fără acordul Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, care trebuie acum să treacă prin Parlament.

 „Am avut de ales între scenariu catastrofal al falimentului necontrolat și gestionarea dureroasă, dar controlată a crizei”, a explicat șeful statului, într-un comunicat. El se va adresa națiunii duminică.

 „Situația este gravă, dar nu tragică, nu există motive de panică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului cipriot, Christos Stylianides.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel