Cea mai mică şi cea mai mare pensie din România. Turcan arată cifrele: O inechitate deranjantă

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus care este diferenţa dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie aflată în plată în România. 

"Vorbind de inechităţi, ştiţi care este raportul dintre pensia minimă din România şi pensia cea mai mare, dintr-un sistem public? 1 la 100. Cea mai mică pensie din România este 800 de lei, cea mai mare este de 79.000 lei. 

Şi atunci, o astfel de inechitate este deranjantă pentru orice beneficiar. În condiţiile în care pensia medie este de 1.500 de lei şi sub pensia medie avem aproximativ trei milioane de pensionari. În această reformă pe care noi intenţionăm să o facem, formula cu care noi vom veni va conduce ca pensiile mici să crească mai repede şi să se reducă aceste inechităţi.

O dată din formulă, în acelaşi timp din introducerea în calculul pensiilor a mai multor factori de contributivitate pe care s-a încasat contribuţia de asigurări sociale în decursul activităţii profesionale şi care, în momentul de faţă, nu se calculează la pensie. Mai mult decât atât, adeverinţele celor care au contribuit prin diferiţi factori la sistemul de asigurări sociale nici măcar nu sunt incluse în dosarele de pensionare. Iar în acest proces de evaluare complexă a celor cinci milioane de dosare practic noi facem şi lucrul acesta: introducem adeverinţele din dosarele de pensionare care confirmă contributivitatea la sistemul de pensii", a declarat, miercuri seara, la România TV, într-o emisiune moderată de Lili Ruse, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Turcan: Pensia nu poate fi cumulată cu salariul; angajaţii au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze

Pensia nu poate fi cumulată cu salariul, iar angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul de serviciu şi intră în pensie, a anunţat miercuri ministrul Muncii Raluca Turcan, după şedinţa de Guvern.

"Guvernul a adoptat astăzi în şedinţa de guvern proiectul de lege care reglementează condiţiile în care angajaţii îşi pot prelungi, la cerere, viaţa activă până la vârsta de 70 de ani. Accentuez, este vorba de opţiunea angajaţilor aflaţi în pragul pensionării şi nicidecum de obligativitatea ca aceştia să îşi continue activitatea la un loc de muncă. Acest proiect este asumat de coaliţia de guvernare şi este un prim pas de reformă asumat şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru a ajunge să creăm un cadru legal, care să permită opţiunea persoanelor ce îndeplinesc condiţiile de pensionare, să rămână active şi după vârsta de 65 de ani, stimulând în felul acesta valorificarea experienţei lucrătorilor vârstnici. În România sunt astăzi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu conform declaraţiilor depuse de către angajatori", a precizat Raluca Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel