Cea mai mare plăcere a ta este fumatul? Iată o soluție oferită de un prof. univ. dr.: E simplu și scapi definitiv de substanțele chimice nocive

Fotografie de la cottonbro: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tutun-igara-fuma-fum-6951534/
Fotografie de la cottonbro: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tutun-igara-fuma-fum-6951534/

Toată lumea are plăceri vinovate, fie că vorbim de fumat, băuturi carbogazoase, alimente de tip fast-food. 

Cele mai populare vicii, mai frecvent întâlnite în populația generală, sunt fumatul, consumul de alcool și de zahăr. Cosumul acestora poate conduce la adicție, constând în lipsa controlului comportamental și în dorința de recompensare. Majoritatea indivizilor care au o adicție nu își propun să se angajeze în comportamentul nesănătos, însă nu reușesc să fie abstinenți.

Despre acest subiect a vorbit Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

“Consumul substanțelor adictive este generator de plăcere, stimulând producerea la nivelul creierului a unor neurotransmițători responsabili de sporirea stării de bine (de exemplu, endorfinele și serotonina). Continuarea consumului conduce la dependență. Ea rezultă din adaptarea la prezența substanței în organism, persoana simțind că nu mai poate funcționa normal fizic și psihic în lipsa ei. Starea de dependență are efecte dăunătoare pe plan fizic, social și/sau emoțional. Totuși, nu toți oamenii care folosesc substanțe potențial adictive dezvoltă o adicție, iar unii consumatori încetează consumul acestor substanțe înainte de a deveni dependenți”, afirmă reputata specialistă de la UIAC Iași.

Soluția înlocuirii unei dependențe mai nesănătoase cu alta mai puțin nocivă

Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc explică faptul că nu renunțăm ușor la ceea ce ne recompenseză și produce plăcere. De aceea, recăderile apar frecvent la foștii  dependenți. Soluția poate fi aceea a înlocuirii unei dependențe mai nesăsătoase cu alta mai puțin nocivă: “De exemplu, mâncatul emoțional de carbohidrați poate fi înlocuit cu o porție de fructe și semințe. La fel, fumatul poate fi înlocuit cu utilizarea produselor de tutun încălzit: acestea furnizează nicotină, dar nu și substanțele chimice nocive rezultate din arderea tutunului. Studii recente indică o reducere semnificativă a numărului de țigarete fumate zilnic la consumatorii produselor de tutun încălzit, iar când fumătorii trec complet la produse care încălzesc tutunul, reducerea expunerii la anumite substanțe nocive este similară cu efectul renunțării complet la fumat”, argumentează Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc.

În accepțiunea sa, persoanele cu un bun echilibru interior au sentimentul securităţii pesonale, fiind capabile de autoreglare şi autorealizare, de integrare şi eficienţă socială. “Pentru a-și menține starea de echilibru, oamenii ar trebui să-şi rezolve problemele atunci când apar, să nu le evite sau amâne, să fie sau să devină mai flexibili, să suporte frustrările fără reacţii agresive, să îşi cunoască limitele, pe care să încerce să le depăşească, să rămână implicați în relaţiile lor de familie și de prietenie funcționale, să savureze munca, odihna şi, în general, să ştie să se bucure de viaţă”, conchide Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc, conform https://www.edumanager.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel