Ce detalii prezintă ministrul Bostan după ce a fost remaniat

Ministrul remaniat al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, oferă, marți, într-o declarație de presă, detalii legate de proiecte majore pe care le-a gestionat în timpul mandatului, precizând că a încercat că vină cu soluții inteligente care să nu coste bugetul și contribuabilul.

'Vreau să adresez mulțumiri secretarilor de stat, directorilor, consilierilor și funcționarilor care au contribuit la tot ce am realizat până acum în această scurtă perioadă de când sunt ministru. Pe parte legislativă, după cum bine știți, am inițiat proiectul de Lege al infrastructurii de comunicații electronice, care a fost avizat de Guvern, a fost trimis către Parlament și aprobat de Parlament. Acest proiect creează cadrul reducerii costurilor pentru instalarea de rețele de comunicații, asta având rezultat direct în creșterea vitezei de internet în următorii ani. Proiectul de Lege al securității cibernetice l-am asumat la începutul mandatului meu. A fost avizat în Guvern, este la primul ministru și urmează să fie aprobat de Guvern, de CSAT și trimis către Parlament. Este foarte importantă infrastructura de comunicații. Ministerul nu are atribuții neapărat în conținutul difuzat pe internet, dar, pe partea de infrastructură, are atribuții majore (...) Așa cum am anunțat la începutul mandatului meu, am spus că voi încerca să vin cu soluții inteligente și care să nu coste bugetul și contribuabilul', a spus Bostan, citează Agerpres.

Citește și: Ponta, după remaniere: dna Prună, de la KGB, nu a plecat

Oficialul a amintit, totodată, de stadiul proiectului Ro-Net, de situația platformei Ghișeul.ro, precum și de Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

'Una dintre problemele majore ale țării noastre este că sunt zone neacoperite, așa-zisele 'zone albe', zone defavorizate. Proiectul Ro-Net, aprobat de Uniunea Europeană, a fost într-o situație dificilă la preluarea mandatului. Am reușit deblocarea proiectului, fazarea lui, ba chiar am reușit aducerea internetului de bandă largă în 200 de comunități rurale dezavantajate din România. Mai avem 100 în construcție și până la finalul anului vor fi finalizate peste 700 de locații. Proiectul este în linie dreaptă", a susținut Marius Bostan.

În ceea ce privește platforma Ghișeul.ro, ministrul remaniat a subliniat că a reușit, în șase luni, creșterea cu peste 33% a numărului de instituții înrolate, iar numărul tranzacțiilor efectuate a urcat cu 49%.

"La plăți electronice, există platforma Ghișeul.ro. Am crescut numărul instituțiilor înrolate. (...) De când am preluat mandatul, am reușit să creștem numărul de instituții înrolate pe platformă — platforma există de mai mulți ani, de aproape cinci ani — cu 33,5% în doar șase luni. Numărul de utilizatori raportat la total număr de utilizatori doar în șase luni, deci raportat la cinci ani, a crescut cu 44%, iar numărul tranzacțiilor efectuate a crescut cu 49%. De asemenea, totalul tranzacțiilor exprimate în lei a crescut cu 47%. Aceste lucruri s-au întâmplat fără să cheltuim bani de la bugetul public (...) În altă ordine de idei, am gestionat situația la Sistemul Electronic de Achiziții Publice. A fost o situație de tranziție foarte grea și am reușit, în momentul apariției normelor, așa cum am anunțat acum trei săptămâni, când am fost acuzat de Victor Ponta că n-ar merge lucrurile, că sistemul a funcționat imediat, într-o oră de la apariția normelor. Acest lucru s-a făcut fără cheltuieli suplimentare', a subliniat Marius Bostan.

Citește și: Victor Ponta ironizează un ministru tehnocrat

Fostul șef de la Comunicații a mai spus că, în relația cu mediul de afaceri, a dat dovadă de transparență și a creat industry day, un prilej pentru companii să își prezinte produsele și serviciile în fața deținătorilor de infrastructuri IT din administrație.

"În relația cu mediul de afaceri, am avut zeci de întâlniri cu mediul de afaceri și am reușit să deblochez situații și să deschid noi oportunități. Deci, am reușit să fac lucruri de transparență, astfel încât, companii să vină cu soluțiile lor în fața experților în mod public, în mod transparent — nu să vină cu stick-ul pe la colțurile ministerului să propună soluții sau prin alte locuri — și am creat un tip de manifestare tehnică, industry day, în care companiile să-și promoveze produsele și serviciile în mod transparent în fața deținătorilor de infrastructuri IT din administrație", a explicat acesta.

Citește și: Ministru tehnocrat, declarație scandaloasă. Bogdan Chirieac: Omul nu are noțiunea banului

Marius Bostan a ținut să amintească și de taxa zero pentru programatori.

Acesta a adăugat, totodată, că urmează să fie lansat un hub pentru cognitive computing, pentru copiii inteligenți, pentru cercetători și pentru industrie, care să aibă un aport important în acest domeniu, fără investiții.

Marius Bostan este unul dintre cei patru miniștri pe care premierul Dacian Cioloș i-a înlocuit, marți, din funcție. Primul ministru a anunțat, marți seară, schimbarea unor miniștri din cabinetul pe care îl conduce, pe listă aflându-se și ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Educației, Adrian Curaj, și ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel