Ce așteptări are Uniunea Europeană de la Republica Moldova

Europarlamentarul român Andi Cristea, Președintele Delegatiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, împreună cu Elmar Brok, Președintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, i-au prezentat noului prim ministru de la Chișinău, Pavel Filip, într-o scrisoare oficială, așteptările de la noul executiv al Republicii Moldova, existente la nivelul diplomației parlamentare europene.

Cei doi oficiali europeni i-au adresat totodată noului premier al Republicii Moldova invitația de a participa la un schimb de opinii în cadrul Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European.

"Mesajele Bruxelles-ului sunt fără echivoc și se regăsesc în textul scrisorii. Republica Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii, atâta vreme cât noul executiv dovedește prin fapte seriozitate și nivelul necesar de ambiție politică pentru realizarea reformelor cuprinse în Acordului de Asociere. Noul Guvern are obligația să acționeze pentru modernizarea societății, recâștigarea încrederii oamenilor, și să refacă stabilitatea macro-economică. Sunt esențiale negocierea și semnarea unui acord cu FMI. Doar atunci liniile de finanțare europene destinate Chișinăului vor fi reluate. O atenție deosebită trebuie acordate combaterii corupției, eficientizării justiției independente, în special în ceea ce privește investigarea fraudelor comise în sistemul bancar" a declarat eurodeputatul PSD.

Cei doi oficiali europeni au dat asigurări Republicii Moldova în legătură cu faptul că poate conta pe sprijinul Uniunii Europene pe calea reformării, subliniând importanța Comisiei Parlamentare de Asociere UE-Moldova în realizarea și monitorizarea acestora.

Scrisoarea de față vine în contextul în care, în urma învestirii Guvernului Pavel Filip la Chișinău pe 20 ianuarie 2016, nevoia de reformare a statului devine fundamentală, regăsindu-se în termenii formulați de România pentru acordarea primei tranșe a unui împrumut de 150 de milioane de euro.

Acest ajutor financiar, atent monitorizat de Comisia Europeană și de Fondul Monetar Internațional, a generat o serie de termeni și condiții, printre care se numără întărirea sistemului de justiție și a sistemului bancar, reluarea relațiilor cu Uniunea Europeană, îmbunătățirea condițiilor legislative pentru mediul de afaceri și înlesnirea cooperării cu societatea civilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel