Ce a pierdut azi România? Avantajele şi posibilele dezavantaje, pe care le implică statutul de ţară care face parte din spaţiul Schengen

Facebook Comisia Europeana
Facebook Comisia Europeana

Într-o analiză publicată astăzi de compania EY, unul dintre liderii internaţionali în domeniul consultanţei şi evaluării financiare, sunt punctate avantajele, dar şi posibilele dezavantaje pe care le implică statutul de ţară care face parte din spaţiul Schengen de liberă circulaţie.

 

Dacă fluidizarea şi rapiditatea trecerii frontierelor, atât pentru mărfuri, cât şi pentru persoane, este un avantaj major, contribuind la accelerarea schimburilor comerciale, se vorbeşte mai puţin în aceste zile de posibilele consecinţe de pe piaţa internă a forţei de muncă, mai ales în privinţa atragerii lucrătorilor străini.

Aceştia au ameliorat, în ultima perioadă, situaţia din domenii cu deficit de angajaţi în România, cum sunt agricultura, construcţiile sau HoReCa. Pentru acest an a fost aprobată acordarea a circa 100.000 de permise de muncă pentru cetăţeni din afara Uniunii Europene.

În cazul aderării la Schengen, se estimează că o bună parte dintre ei ar putea pleca în alte state europene, astfel că România s-ar putea confrunta, în scurt timp, cu o nouă criză pe piaţa forţei de muncă.

Pe de altă parte, am putea asista chiar la înăsprirea regimului de muncă pentru străinii extracomunitari, conform analizei EY, notează Rador.

Schengen. Iohannis, prima reacție după ce România a fost respinsă

Klaus Iohannis a transmis primul mesaj după ce aderarea României la Schengen a fost respinsă.

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, a transmis Klaus Iohannis.

Schengen. Carmen Avram: Influența Rusiei, tot mai puternică în UE. De 20 de ani, România nu mai are politică externă

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. 

Europarlamentarul Carmen Avram, într-o intervenție pentru DefenseRomania, a acuzat situația în care se află țara noastră, arătând inclusiv cu degetul către diplomația românească.

”Restul Europei nu a fost în stare să-și păstreze unitatea, pentru că ceea ce au făcut astăzi Olanda și Austria demonstrează că setul de valori și principii, care este fundamentul Uniunii Europene, nu mai valorează astăzi nimic. Călcăm peste legislație, călcăm peste faptul că ești de acord să îndeplinești o serie de criterii ca să poți intra în zona Schengen. Sunt folosite tot felul de pretexte pentru a bloca două state. Știu cât s-a pregătit România, știu rezultatele experților. 

25 de țări sunt ținute în șah de două state și asta arată că în Europa există o linie de fractură care, dacă nu e reparată imediat, se va adânci.

”Cred că influența Rusiei se manifestă tot mai puternic în Uniunea Europeană prin intermediul unor state, unor guverne”, arată Carmen Avram.

Carmen Avram a mai precizat că România trebuie să regândească politica sa externă întrucât „de 20 de ani nu mai avem politică externă”.

„Pe vremea foștilor președinți, Iliescu, Emil Constantinescu erau vizite mult mai dese în străinătate. Noi nu mai mergem în străinătate ca să întărim niște relații. Noi nu mai mergem în străinătate, punct!”, spune Carmen Avram.

„România trebuie să aibă o politică externă pe măsura acestei țări, cu o poziție geo-politică foarte importantă”, a conchis europarlamentarul român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel