EXCLUSIV  Ce a pățit o tânără după ce și-a scos aparatul dentar. Cum avea dinții înainte: greșeală care i-a distrus rezultatul obținut

Un aparat dentar schimbă la 180 grade fizionomia unei persoane. Există o singură ”problemă”: că aventura începerii purtării unui aparat dentar nu se termină după un an, ci continuă o vreme după aceea. Dar asta nu trebuie să te facă să dai înapoi: purtarea aparatului dentar te responsabiilizează și te ajută să ai dinți sănătoși pentru tot restul vieții. Important este că nu doare nimic.

După purtarea aparatului dentar, care este incredibil de ușoară, trebuie să porți gutiere, lucru la fel de facil, pentru a păstra rezultatul fabulos creat cu ajutorul ortodontului. În caz contrar, reveniți la dinții strâmbi pe care îi aveați. Este cazul unei tinere care a povestit ce a pățit pentru că nu a purtat gutiere după ce aparatul dentar i-a fost dat jos.

”Am văzut multe persoane fericite ca și-au dat aparatul jos. Și eu, după ce l-am dat jos prima dată, eram foarte happy. Dar ce vreau să subliniez este că nu am purtat contenția (gutiera), motiv pentru care mi s-au dus dinții înapoi. A trebuit să port încă alți patru ani și ceva sus și jos. Acum am dinții drepți. Am primit iar gutieră, dar pentru siguranța mea am mers la alt medic și mi-a pus fibră în spatele dinților pentru a nu mai avea probleme. Deci purtați gutieră după ce vi se dă jos aparatul dentar”, a povestit o tânără care a purtat aparat dentar.

”Am avut aparat dentar, timp de un an doar pe arcada de sus. L-am dat jos. Nu am purtat gutieră, iar dinții s-au strâmbat. Apoi am pus aparat, din nou, și sus și jos aproximativ 4 ani și ceva”, a mai spus tânăra.

(w670)

(w670)

În imaginile de mai sus vedeți mulajul dinților pe care tânăra îi avea înainte de a fi corectați cu aparatul dentar. 

(w670)

Gutiera este o folie transparentă, rigidă, de 1 mm grosime, mulată perfect pe dinții pacientului din ziua în care s-a scos aparatul dentar, ce are rolul de a menține dintii în poziția corectată și de a-i aduce în această poziție, dacă dinții au recidivat puțin.

De ce trebuie să purtăm gutieră de contenție

După terminarea tratamentului ortodontic există tendința de recidiva (dinții și maxilarele au tendința de a reveni la poziția inițială), motiv pentru care trebuie purtat un apărat de contenție (menținere) a rezultatului. Este necesară o perioadă de fixare a dinților în os în nouă poziție, perioadă variabila de la persoană la persoană, în funcție de gravitatea problemei dento-maxilare inițiale, vârstă pacientului etc.


Contenția poate fi fixă (lipită pe partea interioară a dinților, în special a celor 6 dinți frontali inferiori) sau mobilă (aparat mobil sau gutieră de contenție).

Amintim că aparatul dentar poate fi purtat la orice vârstă, chiar și în cazul dinților care au fost îmbrăcați cu coroane ceramice sau metalo-ceramice.

Dr. Denisa Zaharia, medic specialist ortodont, spunea că purtarea unui aparat ortodontic nu este prea târzie niciodată. Obiectivele de tratament sunt aceleași indiferent de vârsta pacientului: dinți aliniați, masticatorie eficientă, mușcătură funcțională, gingii sănătoase, în concluzie o armonie a tuturor elementelor sistemului dentoalveolar și facial, a mai zis specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel