CCR, decizie cu privire la căsătoriile gay

CCR urmează să se pronunţe, marţi, pe sesizarea referitoare la recunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex.

Curtea Constituţională a amânat din nou marţi, pentru a doua oară, decizia privind căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Prima amânare a intervenit în luna iulie. O nouă discuţie a cazului va avea loc în ziua de 27 octombrie.

Potrivit prevederilor actuale din Codul Civil, căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate de cetăţeni români sau străini nu sunt recunoscute în România.

Avocata celor doi bărbaţi, Iustina Ionescu, spune ca interdicţia din Codul civil, în acest caz, este discriminatorie şi aduce atingere dreptului la viaţa privată şi familie, fiind bazată pe prejudecăţile din societatea românească.

Punctul de vedere al Guvernului a fost ca argumentele avocatilor nu se susţin. Dacă un stat nu recunoaşte astfel de căsătorii asta înseamnă, conform guvernului, „expresia diversităţii sistemelor juridice", în raport cu valorile morale ale fiecărei societăţi în parte.

Presedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a susţinut că legislaţia din România aduce atingere unor valori fundamentale, precum demnitatea umană.

Cuplul celor doi bărbaţi a început în 2013 demersurile pentru recunoaşterea căsătoriei lor pentru ca americanul să primeasca drept de reşedinţă în România. Acum, americanul nu poate sta mai mult de trei luni legal în ţara noastră. Inspectoratul General al României a refuzat sa îi acorde drept de reşedinţă în baza directivei europene privind libera circulaţie.

În Uniunea Europeana, 22 de state acceptă, prin lege, căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Știrea inițială:

Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton şi Asociaţia ACCEPT au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate privind dispoziţiile din Codul civil care nu recunosc căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex.

Curtea Constituţională a amânat, pe 20 iulie, luarea unei decizii în legătură cu recunoaşterea sau nu a căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, arătând că are nevoie de o analiză aprofundată a tuturor dosarelor depuse.

Excepţia de neconstituţionalitate ridicată se referă la dispoziţiile art. 277 alin. (2) şi (4) din Codul civil. Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convieţuire cu căsătoria - prevede la alin.(2): ”Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) - Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile”.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a arătat la acea dată că actuala legislaţie îngrădeşte dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuală prin interzicerea căsătoriei, el precizând că susţine admiterea excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la drepturile cuplurilor de acelaşi sex. El a menţionat că CEDO a statuat că ţările membre ale UE trebuie să adopte legislaţii care să protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuală, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel