Cazul Robert Roşu. Şefa Barourilor Europene, avertisment pentru CSM, Procurorul General şi Ministrul Justiţiei

Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay

Margarete von Galen, preşedintele Consiliului Barourilor şi societăţilor de drept din Europa, a trimis o scrisoare de avertizare către CSM, Procurorul General al României şi Ministerul Justiţiei, în care cere respectarea independenţei profesiei de avocat, după ce avocatul Robert Roşu a fost condamnat la închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa. 

Garanțiile pentru exercitarea profesiei de avocat fac parte din principiile fundamentale ale ONU, în virtutea cărora avocaților trebuie să le fie garantat dreptul la a-și îndeplini toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință improprie. Aceștia nu trebuie să sufere sancțiuni și nici să fie amenințați cu urmărirea penală sau cu sancțiuni administrative, economice sau de altă natură pentru acțiuni în exercitarea profesiei, transmite Margarete von Galen. 

Avocatul Robert Roșu a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru că și-a exercitat profesia de avocat în mod convingător. Condamnarea a venit în 17 decembrie 2020, în dosarul Ferma Băneasa. Avocați din toată țara au reacționat ferm în urma acestei condamnări. 

VEZI ŞI Se iese în stradă după condamnarea avocatului Robert Roșu. Avocații aprind o lumânare la mormântul dreptului la apărare

"În toate statele membre ale UE, legea protejează împotriva divulgării informațiilor comunicate, în confidențialitate, între avocat și client. Fără o astfel de protecție, însăși funcționarea statului de drept este subminată. În special, accesul la justiție, dreptul la un proces echitabil și dreptul la confidențialitatea pot fi afectate. Aceste drepturi sunt protejate prin numeroase instrumente de drept național și internațional, inclusiv Convenția europeană a drepturilor omului (CEDO) și Carta UE a Drepturilor fundamentale.

Subminarea confidențialității comunicării dintre avocat și client - indiferent dacă această confidențialitatea se bazează pe principiul secretului profesional sau (așa cum este în unele jurisdicții) pe privilegiul juridic profesional - înseamnă că sunt încălcate obligații internaționale, drepturile acuzaților sunt negate și are loc o compromitere generalizată a naturii democratice a statului", se arată în scrisoare.

SCRISOAREA COMPLETĂ POATE FI CITITĂ AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel