Câte calorii ardem când plângem și ce alte beneficii au suspinele

Sursă foto: Pexels (Andrea Piacquadio)
Sursă foto: Pexels (Andrea Piacquadio)

Și băieții plâng câteodată, spune o celebră piesă muzicală. Desigur se aplică ambelor tabere, dar oare câte calorii ardem când o facem?

Pierderea unei persoane dragi, o despărțire sau primele simptome de depresie sunt câteva cauze comune pentru episoade de plâns frecvent. Când experimentăm o emoție intensă, este posibil să observăm o pierdere în greutate care pare să fie asociată. Sunt șanse ca pierderea în greutate cauzată de durerea sufletească sau depresie să fie mai strâns legată de pierderea poftei de mâncare decât de plâns, scrie healthline.com.

În timp ce plânsul arde câteva calorii, ar trebui să plângem ore întregi, zile la rând, pentru a arde același număr de calorii care să echivaleze o singură plimbare la pas alert. Se crede că plânsul ar arde aproximativ aceeași cantitate de calorii precum râsul: 1,3 calorii pe minut, potrivit unui studiu.

Asta înseamnă că pentru fiecare sesiune de 20 de minute de suspine, sunt arse cu 26 de calorii mai multe decât am fi ars fără lacrimi. Nu este mult, dar poate avea alte beneficii. 

Plânsul ameliorează stresul

S-ar putea să fiți familiarizat cu sentimentul de relaxare și pace care vine după „un plâns bun”. Cercetătorii au descoperit că plânsul îți stabilizează starea de spirit și servește la eliberarea stresului din corpul tău. Plânsul este însoțit de obicei de sentimente de pierdere sau neputință, care îți pun corpul în alertă maximă.

Plânsul poate fi un mecanism pe care oamenii l-au dezvoltat pentru a restabili calmul corpului și al creierului. Animalele stresate experimentează și ele plânsul (deși de obicei, nu cu lacrimi), ceea ce ar susține această teorie.

Plânsul detoxifică organismul

Corpul produce mereu lacrimi care protejează ochii de iritații și menține ochii lubrifiați. Când plângi din cauza emoției, lacrimile conțin o componentă suplimentară: cortizol, un hormon de stres. Plânsul pentru o perioadă lungă de timp, s-ar putea să elimine factorii de stres. Reglarea cortizolului ne poate ajuta să scăpăm de grăsimea încăpățânată din jurul abdomenului și, de asemenea, poate ajuta la scăderea nivelului de stres. 

Plânsul ajută la recuperarea în urma unui episod dureros

Când plângi pentru o perioadă lungă de timp, corpul produce hormoni precum oxitocina și endorfinele. Aceste substanțe chimice naturale dau creierului tău acel sentiment „liniștitor” și „gol” care preia stăpânirea după o porție copioasă de suspine. Acești hormoni sunt asociați cu sentimentul de ușurare, dragoste și fericire și pot ajuta la gestionarea emoțiilor puternice asociate cu durerea și pierderea.

Acești hormoni nu doar atenuează durerea psihologică, ci pot și atenua durerea fizică. Acesta ar putea fi motivul pentru care corpul își activează reflexul de plâns atunci când suntem răniți fizic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel