Câte amenzi s-au dat într-o lună de la aplicarea legii antifumat

În cadrul acţiunilor prioritare pe care le desfăşoară zilnic, conform propriilor competenţe, pentru protejarea vieţii, integrităţii corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalităţii, asigurarea ordinii publice şi salvarea de vieţi omeneşti, structurile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi ale Poliţiei de Frontieră au în vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii nr. 15/20162016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Astfel, la o lună de la intrarea în vigoare a acestei legi, personalul specializat a pus în aplicare măsurile sancţionatorii în situaţiile de încălcare a actului normativ sus-menționat. Conform propriilor evidenţe, de la intrarea în vigoare a prevederilor legislative în domeniu, poliţia locală şi structurile competente din componenţa Ministerului Afacerilor Interne au aplicat, la nivel naţional, 1.043 de avertismente şi 795 amenzi, în cuantum de 186.900 lei.

De asemenea, în perioada de referință, la nivel național au fost desfăşurate peste 600 de acţiuni preventive, prin intermediul cărora au fost diseminate informaţii legate de normele de aplicare a legislaţiei, materiale de informare preventivă, fiind derulate instruiri ale salariaţilor din cadrul diverşilor operatori economici şi prelucrări ale legislaţiei în unităţi de învăţământ.

Legea antifumat

La data de data de 17 martie a intrat în vigoare Legea nr. 15/ 2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.

Sesizările cetăţenilor privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către structurile de Poliţie Locală sau către structurile MAI, cu evitarea apelării numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 - linie destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea sau bunurile oamenilor.
Atenţionăm, totodată, asupra responsabilităţii persoanelor juridice cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice „Fumatul interzis" şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.

Pe lângă efectele nocive asupra sănătății, fumatul rămâne o cauză a incendiilor. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, în primele trei luni ale acestui an, la nivel naţional, 8% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în ceea ce priveşte fumatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel