Care este valoarea pulsului normal la adulţii sănătoşi. Semne că suntem bolnavi

Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Medicul Gheorghe Lascu, preşedinte al Societăţii de Medicină de Familie Maramureş, a explicat care sunt valorile pulsului normal la un adult sănătos, dar şi când pulsul ne arată că suntem bolnavi. 

"Pulsul este variabil. Poate să fie undeva între 60 şi 100 de bătăi pe minut, la un adult sănătos. Dar, dacă avem de-a face cu un sportiv, acela va avea un puls mai scăzut, pentru că are un antrenament în plus. Inima lui este adaptată la efort, pe când la un vârstnic, obez sau o persoană cu probleme de
sănătate, pulsul s-ar putea să fie mai mare”, spune medicul Gheorghe Lascu, citat de Adevărul.

Copii au o frecvenţă a ritmului cardiac mai mare 

"La copii, în general, frecvenţa cardiacă sau pulsul, este mai rapid. Cu cât înaintăm în vârstă, de la o lună spre un an şi aşa mai departe, frecvenţa cardiacă sau pulsul scade şi la copii, astfel încât la vârsta adultă să devină undeva între 60 şi 100”, mai explică el.

Momentul potrivit pentru măsurarea pulsului 

"Pulsul este bine să se măsoare în repaus, nu după ce am urcat scările; nu la nervi, nu după ţigări, nu după cafea. Atât ţigara, cât şi cafeaua, vor creşte frecvenţa cardiacă. De asemenea, şi alcoolul poate, în faza de început, să creasă frecvenţa cardiacă. De aceea este bine ca pulsul să fie măsurat de către medic”, mai spune el.

"Într-adevăr, noi spunem că şi tensiunea e bine să se măsoare acasă, în mediul intim, în repaus, iar cu ocazia asta se măsoară şi pulsul. Dar, dacă sunt modificări de puls, astea trebuie să le vadă medicul, să le constate, să le documenteze printr-o elecrocardiogramă, în baza căreia se stabileşte un diagnostic. Şi în funcţie de asta, se dă un tratament”, completează medicul.

Pulsul ne arată că putem fi bolnavi 

Potrivit medicului, atunci când pulsul creşte la peste 100 de bătăi pe minut vorbim de tahicardie, iar când scade sub 60 de bătăi pe minut, avem de-a face cu bradicardia. Acestea însă pot fi simptome ale unei afecţiuni cardiace, care ar trebui să ne trimită la medic.

"Există boli ale inimii sau - le spunem noi – tahicardii, într-adevăr, cauzate de o boală de inimă; tahicardia supraventriculară sau fibrilaţia, când apare - tot aşa - o frecvenţă cardiacă crescută. În mod normal, impulsul porneşte din nodulul sinoatrial. Dar există posibilitata să fie astfel de focare ectopice, adică zone de unde să pornească un impuls nervos în muşchiul miocardic şi atunci poate să apară tahicardii, care nu pot fi ţinute sub control decât fie prin medicamente, fie prin elecrostimulare, fie prin intervenţii chirurgicale cardiovasculare specifice”, concluzionează doctorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel