Caraş-Severin: Proiect de identificare şi de punere în valoare a tuturor morilor de apă din judeţ

Circa 200 de mori de apă se află în judeţul Caraş Severin, însă cunoscute sunt doar cele aflate la Rudăria, comuna Eftimie Murgu, ceea ce a determinat membrii Asociaţiei "Acasă în Banat" să le identifice şi să le pună pe toate în valoare.

"Cele mai cunoscute mori de apă sunt cele din Eftimie Murgu, însă acestea reprezintă doar o mică parte din patrimoniul de mori de apă al judeţului Caraş-Severin. Vom lua la pas sate şi cătune pentru a ajunge la cele 200 de mori de apă, le vom fotografia şi documenta, iar la finalul acestui an vom avea o hartă reală a morilor existente în judeţul Caraş-Severin. Pentru a putea păstra aceste monumente ale tehnicii rurale, este esenţial să identificăm rapid problemele lor pentru ca apoi să putem interveni şi, mai ales, pentru a le pune în valoare aşa cum trebuie", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, preşedintele Asociaţiei "Acasă în Banat", Radu Trifan.

Judeţul Caraş-Severin este "Ţara Morilor de Apă", cu un patrimoniu uriaş de aproximativ 200 de astfel de construcţii arhaice. Pentru ca să se cunoască unde sunt amplasate acestea, din ce materiale sunt construite, dacă sunt funcţionale, voluntarii Asociaţiei "Acasă în Banat" pornesc în expediţii, pe teren, în tot judeţul Caraş-Severin, la care oricine se poate alătura. Prima expediţie va avea loc sâmbătă, 14 septembrie, în zona Şicheviţa-Gârnic, iar următoarele vor avea loc în zona Prigor-Eftimie Murgu şi Cornereva. În fiecare expediţie, voluntarii vor descoperi nu doar morile de apă, dar şi satele din Caraş-Severin şi oamenii locului.

Proiectul "Ţara Morilor de Apă" este un proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean (CJ) Caraş-Severin în proporţie de 50%.

"Este un proiect de promovare a turismului în această zonă, depus la CJ Caraş-Severin, pe care îl finanţăm parţial şi prin care se doreşte indentificarea tuturor morilor de apă şi cartografierea lor. Sunt obiecte de patrimoniu foarte valoroase", a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele CJ Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Pentru a asigura partea proprie de cofinanţare, Asociaţia "Acasă în Banat" poate primi donaţii. La finalul proiectului, asociaţia va publica un "Ghid al Morilor de Apă" şi toate datele vor fi disponibile şi online pe un site dedicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel