Caraş-Severin: Aproape 20 milioane lei, alocaţi domeniului forestier în acest an

Judeţul Caraş-Severin are o suprafaţă însemnată de fond forestier, fapt pentru care au fost alocaţi în 2019 la acest capitol 19,5 milioane de lei, a subliniat marţi, la Reşiţa, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

'Din aceşti bani, pentru regenerarea pădurilor s-au alocat 9,2 milioane lei, iar fondul de accesibilizare pentru drumuri forestiere este de 10,3 milioane lei. Suprafaţa de fond forestier, la nivelul judeţului Caraş-Severin, este de 408.544 ha, din care 324.430 ha se află în proprietatea publică a statului, restul aparţinând altor deţinători. Practic, judeţul Caraş-Severin deţine 10% din suprafaţa totală a pădurilor de stat.

Suprafaţa totală ce va fi regenerată în 2019 este de 669 hectare, din care 530 ha înseamnă regenerări naturale, iar pe 139 hectare se vor face regenerări artificiale. Puieţii plantaţi pentru aceste regenerări, atât în etapa de primăvară, cât şi în cea de toamnă, înseamnă un număr de 958.000', a declarat Deneş. În ceea ce priveşte reţeaua de drumuri forestiere din Caraş-Severin, aceasta este de 2.240 km, iar fondul de accesibilizare pentru drumuri forestiere noi sau reabilitări este de 10,3 milioane de lei pentru 2019.

La rândul său, directorul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a precizat că pădurile joacă un rol de protecţie a suprafeţelor contra inundaţiilor. 'Pădurea joacă un rol de protecţie a suprafeţelor contra inundaţiilor, însă nu s-a născut pădurea care să poată să absoarbă toată apa, în cantităţi foarte mari. România este o ţară cu un relief armonios, cu o reţea hidrografică extrem de dezvoltată, dar în acelaşi timp, avem şi un relief accidentat. Mă refer aici la cursurile de apă din zona de munte, chiar în zone împădurite, însă la debite, la viituri mari nu reuşeşte să le oprească.

De aceea, este important ca toţi să ne educăm în acest sens, pentru că ne gospodărim cum ne gospodărim suprafeţele agricole, cele din jurul comunităţilor. Din această cauză, este necesar să ne educăm şi să contribuim cu toţii la această reducere a impactului asupra inundaţiilor', a subliniat directorul Romsilva. Judeţul Caraş-Severin se află pe locul al doilea în ceea ce priveşte suprafaţa împădurită şi, din fericire, tăierile ilegale aici sunt într-un procent foarte mic.

'Aceste tăieri în Caraş-Severin sunt doar de subzistenţă şi nu pot fi luate în calcul ca un pericol', a afirmat Gheorghe Mihăilescu. Ministrul Ioan Deneş s-a aflat, marţi, într-o vizită de lucru în judeţul Caraş-Severin, însoţit fiind de directorul general al Administraţiei Naţionale 'Apele Române', Victor Sandu, de directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, şi de deputatul PSD de Caraş-Severin Luminiţa Jivan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel