Boris Johnson spune că cerealele blocate în Ucraina ar putea fi transportate pe Dunăre

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, spune că e nevoie de rute alternative pentru transportarea cerealelor blocate în Ucraina.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că este nevoie de rute alternative pentru a scoate cerealele blocate în Ucraina, inclusiv prin fluviul Dunărea, dacă nu pot fi transportate prin Strâmtoarea Bosfor din Turcia, relatează Reuters.

"Turcii sunt absolut indispensabili pentru a rezolva asta. Fac tot ce pot. Depinde de Rusia să permită ieşirea cerealelor", a spus Johnson în parlament.

"Trebuie să căutăm tot mai insistent mijloace alternative de a muta cerealele din Ucraina dacă nu putem folosi calea maritimă, dacă nu putem folosi Bosforul", a adăugat el.

Turcia a anunţat că a oprit o navă de transport marfă sub pavilion rusesc în largul coastei sale în Marea Neagră şi investighează o acuzaţie a Ucrainei conform căreia ambarcaţiunea transporta cereale furate.

Johnson le-a spus parlamentarilor că există soluţii care nu implică prezenţa unor nave de război ale Marii Britanii sau ale altor state în Marea Neagră.

"Analizăm posibilitatea de a folosi râurile, în special fluviul Dunărea, sau de a folosi căile ferate în încercarea de a scoate cerealele în cantităţi mai mici decât am putea să o facem printr-un convoi uriaş prin Marea Neagră", a mai declarat el.

"Analizăm toate opţiunile posibile", a spus Johnson.

În acelaşi timp, şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a declarat luni pentru Reuters că Rusia trebuie făcută să plătească pentru daunele pe care le-a produs Ucrainei în războiul său "îngrozitor", în timp ce Kievul are nevoie de sprijin pentru a-şi relansa economia puternic afectată, scrie Agerpres.

UE va crea o platformă pentru reconstrucția Ucrainei. Kievul estimează costurile la 750 de miliarde de dolari

UE va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul acesteia cu Rusia, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este sarcina comună a întregii lumi democratice, iar premierul său, Denis Şmigal, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile acestei reconstrucţii, relatează agenţiile Reuters şi AFP.

Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă dedicată reconstrucţiei Ucrainei, care se desfăşoară în oraşul elveţian Lugano.

Platforma anunţată de Ursula von der Leyen va fi folosită pentru schiţarea nevoilor de investiţii, coordonarea acţiunii şi orientarea resurselor. De la începerea războiului, UE a mobilizat în jur de 6,2 miliarde de euro ca asistenţă financiară pentru Ucraina şi vor mai veni (fonduri). Ne vom angaja într-o reconstrucţie substanţială pe termen mediu şi lung, a promis preşedinta Comisiei Europene.

Pe respectiva platformă se vor regăsi ţări, instituţii, sectorul privat şi societatea civilă. Banca Europeană pentru Investiţii a propus crearea unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei în valoare de circa 100 de miliarde de euro, pe modelul planului european de redresare post-COVID, conform Agerpres (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel