Boala Alzheimer. De ce nopțile nedormite fură memoria?

Nopțile nedormite sunt o cauză a apariției bolii Alzheimer? Un studiu demonstrează că există o legătură între lipsa somnului și apariția simptomelor bolii Alzheimer, indiferent de vârstă. 

După cum explică acest studiu realizat de o echipă de la Universitatea din California „există o relație între calitatea somnului și boala Alzheimer, mai ales în ceea ce privește acumularea plăcilor de beta-amiloid”, scrie passionsante.be. Amiloidul este o proteină prezentă în mod normal în creier, problemele apar atunci când se acumulează sub forma unor depozite (plăci) la nivelul creierului. 

Cercetătorii au efectuat teste la care au participat voluntari cu vârste între 22 și 72 de ani. Ei au petrecut o noapte normală de somn, după care următoarea a fost o noapte albă. După fiecare noapte, creierul a fost observat cu ajutorul comuterului tomograf. Ce s-a constatat? „O noapte nedormită se traduce prin creșterea nivelului de beta-amiloid în regiunile creierului implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer”, au explicat specialiștii. Creșterea a fost variabilă în rândul participanților, media fiind în jur de 5%. 

Studiul nu spune totuși dacă nivelul beta-amiloidului revine la normal după o noapte bună de somn. Totuși, cercetătorii spun că studiul furnizează o probă suplimentară cu privire la efectele negative ale privării de somn. Această posibilitate merită explorată pe larg. 

„Datele pe care le-am colectat sunt foarte sugestive pentru a evidenția legătura cauzală ce se stabilește între nivelul acestei proteine și memorie. Dacă intervenim pentru îmbunătățirea calității și duratei somnului, putem rupe acest lanț cauzal care duce la declanșarea afecțiunilor memoriei”, a declarat Bryce Mander, inițiatorul experimentului.

Boala Alzheimer este o problemă la nivel mondial, estimându-se că această boală va ajunge să afecteze circa 44 de milioane de oameni până în anul 2050. Cu medicamentele existente și utilizarea limitată a acestora, cercetătorii sunt în cautare de noi metode de prevenire, susținând că cel mai important aspect este modificarea stilului de viață și a dietei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel