Banca Angliei ar putea reduce rata dobânzilor din cauza Brexitului

Brexit
Brexit

Din cauza incertitudinii provocate de un Brexit fără acord, Banca Angliei ar putea fi nevoită să reducă rata dobânzilor pe care le oferă, conform unui reprezentant din Comitetul pentru Politica Monetară din Banca Angliei, Michael Saunders.

Acesta a mai declarat că și în eventualitatea în care Marea Britanie reușește să evite un Brexit fără acord, rata dobânzii ar putea cel mult să rămână aceeași, dacă nu chiar să descrească. După ce declarațiile acestuia au fost raportate de către presă, lira s-a depreciat cu 0,4% față de dolar.

Rata dobânzii a rămas constantă pentru această bancă încă din august 2018, când a urcat de la 0,5% la 0,75%. Desigur, această dobândă nu se compară cu cea de aproape 6%, pe care englezii o cunoșteau, înainte de criza din 2009, însă rata dobânzii a rămas în acest caz constantă și pozitivă.

Saunders subliniază că și în eventualitatea unui acord, politica economică a Băncii va trebui să rămână flexibilă și poate chiar și politica acesteia să fie mai relaxată, pentru a putea ține seama de piața economică, de incertitudinea legată de ieșirea Marii Britanii din UE, dar și de creșterea globală care rămâne „dezamăgitoare". În acest sens, politica de creștere moderată și graduală a ratelor dobânzilor s-ar putea să fie necesară.

În eventualitatea unui Brexit fără acord, Banca Angliei va trebui să ia o decizie radicală: fie să reducă rata dobânzii pentru a impulsiona creșterea economică, fie să mărească rata dobânzii pentru a reduce inflația cauzată de o posibilă depreciere a lirei și eventuale taxe de import.

Mark Carney, guvernatorul Băncii engleze, a sugerat recent că, în eventualitatea în care nu se va ajunge la un acord pentru Brexit, ar înclina spre o reducere a ratei dobânzilor; în general, directoratul băncii susține opinia guvernatorului. Însă, în funcție de starea economiei și de un eventual posibil acord, măcar în anumite domenii cheie, politica ar putea fi modificată.

Din estimările lui Carney, chiar în lipsa unui acord și conform celui mai negru scenariu, economia Marii Britanii ar putea fi redusă cu maxim 5,5%. Organizația de Dezvoltare și Cooperare Economică a estimat că, în cazul unui Brexit încadrat, dar totuși fără acord, economia ar putea cădea cu 2%. Deși primul ministru Johnson a subliniat că va scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, chiar și fără acord, în momentul de față există numeroase presiuni din partea Parlamentului britanic, care a dat o lege care poate bloca un Brexit fără acord. Tensiunile politice, deși menite să atenueze o eventuală criză economică, ar putea duce în ultimă instanță la o încetinire a creșterii economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel