Azi, în lume. Știrile zilei de 2 noiembrie

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

DC News vă prezintă cele mai importante știri din lume. 

 

Premierul israelian Yair Lapid nu va participa la conferinţa de săptămâna viitoare a ONU din Egipt

În Israel, după numărarea a 80% din buletinele de vot de la scrutinul legislativ de marţi, biroul premierului în exerciţiu a anunţat că Yair Lapid nu va participa la conferinţa de săptămâna viitoare a ONU din Egipt privind schimbările climatice. Preşedintele Isaac Herzog va reprezenta Israelul. Blocul de dreaptă a lui Benjamin Netanyahu are o majoritate confortabilă de 65 de locuri în Knesset, a transmis corespondentul RRA, Dragoş Ciocîrlan.

 

Lavrov i-a transmis omologului său iranian că presa occidentală a lansat o campanie ce ar putea declanşa o escaladare în Golf (TASS)

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a transmis omologului său iranian că presa occidentală a lansat o campanie ce ar putea declanşa o escaladare în Golf, transmite agenţia de presă oficială rusă, TASS.

 

Volodimir Zelenski a declarat că nu acordă atenţie îndemnurilor unor ţări terţe la compromisuri cu Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că apelurile din alte ţări la compromisuri cu Rusia nu sunt importante pentru el. "Cred că unii lideri ai ţărilor ar dori, desigur, ca Kievul să facă compromisuri. Nu vreau să fac acum aprecierea mea vizavi de acest lucru, pentru că nu contează. Pentru mine nu e important că cineva mă îndeamnă" - a spus Zelenski, într-un interviu acordat televiziunii cehe, a cărui înregistrare a fost publicată, miercuri, pe canalul de Telegram al liderului ucrainean. În opinia sa, acordurile cu Rusia nu au sens. "Am fost deja acolo (în acorduri cu Federaţia Rusă), nu este nimic nou pentru noi, nicio surpriză. Ştiu deja cum se va termina această poveste. Prin urmare, nu vreau să aştept finalul. Pentru că acesta nu este un final fericit cu această ţară, cu aceşti "vecini". Prin urmare, pentru mine este suficient. Trebuie să construim relaţii foarte pragmatice şi atât" - a spus preşedintele Ucrainei. Zelenski a mai spus că Kievul "nu are timp pentru diplomaţie" şi a numit drept minciună posibilitatea încheierii conflictului pe calea negocierilor.

 

Armele folosite de armata rusă ar trebui modernizate, declară Vladimir Putin

Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că armele folosite de armata rusă ar trebui modernizate. "Armele trebuie să se îmbunătăţească în mod constant şi continuu şi să rămână eficiente. Pentru a se realiza acest lucru este important, repet, să ne asigurăm că există o concurenţă activă între producători şi dezvoltatori", a declarat Putin într-o şedinţă a consiliului său de coordonare.

 

Rusia şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene

Rusia a anunţat miercuri că şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, după ce a primit "garanţii scrise" din partea Ucrainei cu privire la demilitarizarea culoarului maritim utilizat pentru transportul lor, informează AFP.

"Rusia consideră că garanţiile primite până în prezent par a fi suficiente şi îşi reia punerea în aplicare a acordului", a anunţat Ministerul Apărării rus pe Telegram.

Rusia şi-a suspendat sâmbătă participarea la acest acord, invocând atacul ucrainean cu drone asupra unor nave militare ruseşti în portul Sevastopol din Crimeea anexată, atac în care, potrivit Moscovei, dronele aeriene şi maritime pilotate de la distanţă s-au deplasat prin culoarul securizat destinat navelor ce transportă cereale ucrainene.

Moscova a avertizat luni asupra pericolului continuării navigaţiei fără acordul său şi a cerut Ucrainei să garanteze securitatea respectivului culoar maritim.

Pentru prima oară în istoria SUA, există candidaţi LGBTQ în toate cele 50 de state americane

Pentru prima dată în istoria SUA, persoane lesbiene, gay, bi sau transgender candidează la alegerile de la jumătatea mandatului în toate cele 50 de state americane, un record ce ar putea avea o influenţă majoră asupra peisajului politic al ţării, relatează miercuri France Presse.

Aproximativ 678 de membri ai comunităţii LGBTQ candidează la alegerile din 8 noiembrie, scrutin în cadrul căruia americanii vor reînnoi toate mandatele din Camera Reprezentanţilor şi o treime din Senat. De asemenea, sunt în joc o serie întreagă de posturi de guvernatori şi aleşi locali.

Aceasta este o creştere de aproape 20% faţă de ultimele alegeri, potrivit unei analize realizate de LGBTQ Victory Fund, care ajută la finanţarea acestor campanii.

Printre candidaţii de seamă: democratele Tina Kotek şi Maura Healey ar putea deveni primele guvernatoare lesbiene ale statelor lor respective, Oregon şi Massachusetts.

Iar în statul Vermont, la graniţa cu Canada, Becca Balint are şanse mari să devină prima lesbiană din acest stat aleasă în Camera Reprezentanţilor.

Aproximativ 90% dintre aceste candidaturi provin din tabăra democrată.

Pentru Annise Parker, fost primar al oraşului Houston din Texas şi şefa LGBTQ Victory Fund, acest număr record de candidaturi este o reacţie a alegătorilor americani "la atacurile necruţătoare vizând comunitatea LGBT în acest an".

În ultimii ani, proiectele de lege ce vizează restrângerea drepturilor persoanelor transgender sau limitarea predării chestiunilor legate de homosexualitate la şcoală s-au înmulţit în toată ţara.

În martie, guvernatorul republican Ron DeSantis, una dintre figurile de frunte ale conservatorilor americani, prezentat pentru a fi candidat la următoarele alegeri prezidenţiale, a semnat o lege ce interzice predarea materiilor legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen în şcoala primară.

Textul controversat este numit de detractorii săi "'Don't say gay" (Nu vorbi despre gay).

Potrivit Human Rights Campaign (HRC), cea mai mare organizaţie americană de apărare a comunităţii LGBTQ din America, peste 340 de astfel de legi au fost prezentate în adunările locale din toată ţara.

Multe ONG-uri se tem că proiecte de lege similare vor fi dezbătute în Congresul SUA dacă republicanii ar prelua Camera Reprezentanţilor la alegerile intermediare. Texte de acest gen au fost deja prezentate de aleşi conservatori.

Homofobii "vor ca noi să rămânem acasă în tăcere, dar atacurile lor se întorc împotriva lor şi, din contră, îndeamnă un nou val de lideri LGBTQ să candideze la alegeri", spune Annise Parker.

Această ofensivă conservatoare ar putea fi de asemenea neutralizată în curând datorită numărului tot mai mare de alegători LGBTQ. Potrivit HRC, persoanele LGBTQ sunt unul dintre blocurile electorale cu cea mai rapidă creştere, care urmează "să remodeleze în mod fundamental peisajul electoral din SUA".

Astăzi, unul din 10 alegători americani este o persoană LGBTQ, dar se preconizează că această cifră va creşte la unul din şapte până în 2030, notează AFP.

"Momente ca acestea pot contribui la o schimbare mai largă societală şi instituţională", a subliniază Julia Himberg, profesor la Universitatea statului Arizona.

Experta avertizează totuşi împotriva tragerii de concluzii generale dintr-un singur scrutin. "Schimbarea sistemică necesită timp şi voinţă. Deci este nevoie de prudenţă", a declarat ea pentru AFP. 

Coreea de Sud a lansat trei rachete aer-sol în răspuns la testul cu rachetă nord-coreeană (armata sud-coreeana)

Armata sud-coreeana a anunţat că a lansat miercuri trei rachete aer-sol de precizie în răspuns la testul cu rachetă balistică nord-coreeană care a căzut în apropiere de apele sud-coreene, relatează AFP.

Rachetele au fost lansate în ape" în apropierea liniei de limită nordică, la o distanţă corespunzătoare zonei în care a lovit racheta nord-coreeana", a declarat armata într-un comunicat, adăugând că gestul arată că Seulul va răspunde "sever oricărei provocări".

Coreea de Nord a lansat miercuri cel puţin 10 rachete de diferite tipuri, a declarat armata sud-coreeană la scurt timp după ce a confirmat că o rachetă balistică a căzut pentru prima dată în apropierea apelor sud-coreene.

Israel/Alegeri: Rezultatele arată o creştere a extremismului (premierul palestinian)

Rezultatele alegerilor legislative din Israel arată o "creştere a extremismului şi a rasismului" în societatea israeliană, a reacţionat miercuri premierul palestinian Mohammed Shtayyeh, după publicarea de sondaje care indică un avans în voturile "extremei drepte", relatează AFP.

"Avansul partidelor religioase de extrema dreaptă în alegerile israeliene...indică o creştere a extremismului şi a rasismului în societatea israeliană şi de care poporul nostru suferă de ani de zile", a spus Mohammed Shtayyeh într-un comunicat difuzat la Ramallah.

Partidul Likud, al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu s-a clasat marţi în fruntea alegerilor legislative, al cincilea scrutin în mai puţin de patru ani, fiind în pragul obţinerii unei majorităţi cu aliaţii săi din partide religioase şi de extrema dreaptă pentru a forma un guvern, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

"Suntem aproape de o mare victorie", a declarat miercuri fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, după alegerile legislative care au plasat partidul său, Likud, şi aliaţii săi religioşi şi de extrema dreaptă pe calea întrunirii unei majorităţi.

Israel/alegeri: Suntem aproape de o mare victorie, afirmă Netanyahu

"Suntem aproape de o mare victorie", a declarat miercuri fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, după alegerile legislative care au plasat partidul său, Likud, şi aliaţii săi religioşi şi de extrema-dreapta pe calea întrunirii unei majorităţi, relatează AFP.

"Am experienţa, am făcut alegeri, trebuie să aşteptăm rezultatele finale, dar drumul nostru, cel al Likudului, s-a dovedit a fi cel corect, suntem aproape de o mare victorie", s-a adresat Netanyahu susţinătorilor său care s-au adunat la Ierusalim.

"Nu ştim încă rezultatele, dar dacă rezultatele sunt ca cele ale sondajelor din aceasta seară, voi forma un guvern naţional pentru toţi cetăţenii Israelului", a adăugat Netanyahu, care are cea mai îndelungată experienţă ca prim-ministru din istoria ţării.

Judecat pentru corupţie într-o serie de cazuri, un subiect pe care nu l-a abordat în discursul său de miercuri dimineaţa, Netanyahu a pierdut anul trecut puterea în favoarea unei coaliţii conduse acum de centristul Yair Lapid.

"Trebuie să aşteptăm rezultatele finale", pentru că "nimic nu este decis" la alegerile legislative israeliene, a declarat, la rândul său, prim-ministrul în exerciţiu Yair Lapid.

Proiecţiile canalelor israeliene plasează Likud-ul pe primul loc la alegerile legislative cu aproximativ 30 de locuri, înaintea partidului Yesh Atid al lui Lapid, cu aproximativ 24 de locuri, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel