Autoritățile din Cernăuți au înlăturat copia primei atestări documentare care confirma originea românească a orașului

Autoritățile din Cernăuți au înlăturat copia primei atestări documentare, care confirma originea românească a orașului  / 
 Sursă foto: Ioan Radu Gava
Autoritățile din Cernăuți au înlăturat copia primei atestări documentare, care confirma originea românească a orașului / Sursă foto: Ioan Radu Gava

La Cernăuți a fost înlăturat panoul cu copia documentului emis de Alexandru cel Bun.

Autoritățile din Cernăuți au înlăturat din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește prima atestare documentară a orașului.

Conform unui comunicat de presă al Administrația Regională de Stat Cernăuți, transmis luni 25 aprilie, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, documentul cu prima atestare a orașului va fi înlocuit cu o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean. În centrul drapelului ar urma să fie ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene.

Potrivit lui Serghii Osaciuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, care a venit cu inițiativa respectivă, acest nou simbol ar urma să amintească tuturor despre „dorința puternică și mișcarea rapidă a statului nostru către Uniunea Europeană”.

Cu toate acestea, decizia de a înlătura copia documentului emis de domnitorul moldav Alexandru cel Bun a stârnit indignarea internauților români din ținut.

Amintim că orașul Cernăuți a fost atestat documentar la 8 octombrie 1408 într-un privilegiu acordat de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400–1432), negustorilor din Liov, conform Bucpress.

În cea de-a doua zi de Paști, românii din regiunea Cernăuți s-au adunat la Stejarul lui Ștefan cel Mare din Codrii Cosminului

Românii din nordul Bucovinei așteaptă cu mare bucurie sărbătoarea învierii Domnului – Paștele. Dacă în prima zi, în regiunea Cernăuți Paștele este sărbătorit în familie, în cea de-a doua zi, românii din satele de pe Valea Siretului și din lunca Prutului s-au obișnuit să vină în Codrii Cosminului, la Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Anume acolo, lângă stejarul secular, în cea de-a doua zi de Paște, deja de mai bine de trei decenii, românii vin și înălță rugăciuni în memoria arcașilor și răzeșilor moldoveni, care și-au sacrificat propria viață, apărând credința neamului, limba străbună și vetrele sfinte.

Și-n această luminoasă zi de Paști, un sobor de preoți români din regiunea Cernăuți au oficiat un serviciu divin, pomenindu-i pe marii înaintași ai neamului, arcașii lui Ștefan cel Mare. Or, istoria nu poate fi uitată atât de ușor. Cine-și uită trecutul, nu are viitor, spun marii învățați.

La slujba de pomenire a arcașilor marelui Voievod din Codrii Cosminului au fost prezenți și reprezentanți ai comunității românești – profesori, medici, ziariști, studenți, elevi pentru care trecutul constituie o pagină de neuitat în istoria neamului. S-au discutat despre problemele comunității românești, amintindu-se totodată și despre frumoasele obiceiuri de Paști care se mai păstrează în Nordul Bucovinei (citește continuarea și vezi imagini AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel