EXCLUSIV  "Asistenți medicină de familie". Un grup prinde voce: Suntem ai nimănui. Dorim un trai decent

Asistenții medicilor de familie rup tăcerea și cer salarii decente.  

De multe ori, alegerea de a deveni asistent medical are în spate dorința de a ajuta pe cineva aflat în dificultate. Indiferent că e vorba de administrarea unor medicamente, de introducerea unui aparat intravenos sau chiar de simpla mutare a unui pacient, un asistent medical trebuie să fie atent, prevăzător, responsabil. Să dea dovadă de grijă, compasiune şi înţelegere. Munca asistenților medicali, pe lângă bucuria de a ajuta un om, presupune numeroase dificultăţi, cu atât mai mult în contextul în care aceștia spun că nu sunt plătiți suficient.

"Suntem ai nimănui"

Un grup de asistente medicale ce lucrează la medicii de familie încearcă să-și facă auzită vocea. "Ar trebui cineva să poată face ceva și pentru noi" – așa suna un mesaj primit pe pagina de Facebook a redacției.

De asemenea, am primit mesaje și de la alte asistente medicale:

"Este adevărat că suntem domeniu privat, dar medicii de familie lucrează cu CJAS, noi, asistenții medicali, care suntem ai nimănui, avem un salariu minim pe economie! Nu am auzit de mult timp să se vorbească de noi, este ca și cum am fi inexistenți, nu avem cine să ne susțină... Sanitas nu vrea, că suntem domeniu privat, dar noi plătim anual taxă la OAMG +cursuri punctaj +asiguri medicale";

"Suntem asistenți medicali și muncim în medicina de familie, și sunt sigură că nimeni nu știe că noi nu am beneficiat niciodată de nicio mărire de salariu, suntem încadrate cu minim pe economie, deși multe dintre noi avem gradul principal și multă vechime. Ne dorim și noi o pensie bună pe viitor, oare cerem prea mult?"

Redactorii DC News au luat legătura cu unul dintre asistenții medicali, care ne-a spus că nemulțumirile legate de salarii sunt împărtășite de angajați din multe orașe din țară. Din dorința de a se uni, a luat formă un grup pe Facebook, intitulat "Asistenți medicină de familie". Recent înființat, până la această oră, grupul reunește peste 300 de asistenți medicali din numeroase orașe, precum Sighetu Marmației, Sibiu, Deva, Târgu Jiu. Împreună, încearcă să găsească puțină alinare și soluții pentru un trai decent. Întrucât simt că sunt ai nimănui, își doresc "să aparținem undeva", să nu mai fie "cantitatea neglijabilă care nu interesează pe nimeni".

"Sunt în țară foarte mulți asistenți care sunt mai în vârstă, nu au Facebook. Ne supără faptul că suntem plătite la nivelul de salarizare al unui om necalificat. Nu cerem să fim plătite ca fetele din spital, care au gărzi, măcar să ni se recunoască calificarea, gradele principalele", ne-a spus Mihaela, o voce sub care s-au unit mai multe asistente medicale. A vorbit despre lipsa sporurilor. "Râd de noi când le spunem ce salarii avem și cât lucrăm", a mărturisit asistenta.

"Dorim să subliniem că noi nu avem o problemă cu angajatorii noștri, dar dorim o lege a noastră în care să ni se respecte și nouă drepturile", a punctat aceasta.

Ce își doresc

Dorim o grilă de salarizare
Ne deranjează că suntem plătite cu salariul minim pe economie, deși avem o calificare
Nu ni se recunosc gradele
Nu se ține cont de vechime
Suntem deranjate de diferențele enorme salariale între noi și bugetari
Nu avem sporuri, deși intrăm în contact cu toate grupele de afecțiuni: TBC, afecțiuni pshice, contagioase etc.
1162 – Este umilitor după munca pe care o depunem
Dorim o lege care să ne respecte drepturile
Dacă medicii de familie nu își permit să ne plătească decent, să fim plătite de Minister
Nu știm dacă se știe la Minister situația noastră
Nu cerem pomană, cerem doar să ni se respecte niște drepturi
Ne e rușine cu salariul pe care îl avem!

Petiție

De asemenea, pe site-ul petitieonline.com, se adună semnături. Intitulată "Salarii egale tuturor asistenților medicali", petiția conține următorul mesaj: "Și noi asistenții medicali care lucrăm la medicina de familie dorim un trai decent. Nu cred că este corect să fim plătiți cu șalariul minim pe economie. Sau ceea ce facem noi nu contează? Dorim să fim plătite și noi de către stat."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel