Noul Statut al poliţistului - Modificări adoptate prin OUG

Noile prevederi cuprinse în noul Statut al poliţistului, au fost aprobate, joi, de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului a devenit necesară pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, dar şi pentru eliminarea unor prevederi normative care permiteau accesarea dreptului la pensie înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare. În lipsa noilor reglementări, ar fi fost afectate demersurile iniţiate la nivelul MAI pentru reducerea deficitului de personal, precizează MAI.

Astfel, în cazul pensionării înainte de termen, au fost reevaluate prevederile referitoare la încetarea raporturilor de serviciu pentru a limita cazurile de accesare excesivă a mecanismelor de ieşire timpurie la pensie, prin utilizarea opţiunii de încetare a raporturilor de serviciu în caz de reorganizare a unităţii.

O nouă prevedere stabileşte că, în situaţia în care poliţistul refuză de două ori funcţiile vacante oferite, în conformitate cu ordinea de prioritate clar reglementată, acesta va fi numit fără acordul său într-o funcţie în aceeaşi unitate sau într-o unitate în aceeaşi localitate.

Dreptul poliţistului cercetat disciplinar de a fi asistat

Totodată, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, a fost prevăzut dreptul poliţistului cercetat disciplinar de a fi asistat, la cerere, de un avocat. În acelaşi timp, au fost eliminate prevederile considerate neconstituţionale printr-o decizie a CCR din 8 mai 2018. În textul proiectului au fost introduse şi criteriile specifice de recrutare pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care participă la concursurile de ocupare a posturilor de execuţie vacante prin reîncadrare ca poliţist, transfer sau prin încadrare directă.

O altă măsură luată în sprijinul poliţiştilor, menţionează MAI, este introducerea posibilităţii decontării cheltuielilor de asistenţă juridică ocazionate de procedurile judiciare, penale şi/sau civile şi pentru situaţia în care aceştia sunt victime ale unor fapte de ultraj.

Noul statul mai prevede că şeful unităţii care are calitatea de ordonator de credite va avea competenţa de acordare a gradelor profesionale pentru ofiţeri. În cazul în care acesta nu deţine calitatea menţionată, competenţa revine, după caz, ministrului Afacerilor Interne sau inspectorului general.

Grad de ofiţer corespunzător

În plus, agenţii de poliţie care au promovat un concurs pentru ocuparea unui post vacant de ofiţer sau au absolvit cu diplomă de licenţă programe de studii, organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă în cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", vor primi gradul de ofiţer corespunzător vechimii în structurile MAI. Până acum, primeau gradul de ofiţer doar în funcţie de pregătirea şi de vechimea în specialitatea corespunzătoare studiilor absolvite, raportate la cerinţele postului.

Cu privire la obligaţia absolvenţilor şcolilor MAI de a lucra 10 ani în cadrul ministerului sau de a restitui contravaloarea şcolarizării, s-a introdus posibilitatea ca angajatul care a absolvit o şcoală de agenţi şi între timp este admis la Academie să nu mai plătească contravaloarea cursurilor şcolii de agenţi. Astfel, pentru şcolarizarea în Academie se vor adăuga 10 ani peste perioada rămasă de lucrat în MAI ca fost elev al şcolii.

Refuzul nejustificat

MAI adaugă că la fel se va proceda şi în cazul elevilor şcolilor de agenţi care sunt admişi la Academie înainte de absolvirea şcolii de agenţi. De aceste prevederi vor putea beneficia şi persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, se află în situaţiile menţionate şi nu au restituit cheltuielile efectuate.

De asemenea, noua formă a Statutului Poliţistului introduce o nouă faptă care constituie abatere disciplinară: refuzul nejustificat de a îndeplini o atribuţie de serviciu cuprinsă în fişa postului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel