Armenia şi Azerbaidjan, acord de încetare a ostilităţilor încălcat la doar câteva minute de la intrarea în vigoare

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (vivianiharambe)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (vivianiharambe)

Armenia şi Azerbaidjan au încălcat un acord de încetare a ostilităţilor în regiunea Nagorno-Karabah după numai câteva minute de la înțelegere. 

Armenia şi Azerbaidjan au convenit marţi dimineaţă o încetare a ostilităţilor în regiunea Nagorno-Karabah, însă înţelegerea a fost încălcată după numai câteva minute, au anunţat media azere, potrivit Reuters şi AFP. Un acord de încetare a focului a intrat în vigoare la orele locale 09:00 (05:00 GMT), potrivit relatărilor de presă şi unei surse care a solicitat anonimatul, dar media azere au informat că acordul a fost încălcat la scurt timp, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, miniştrii apărării din Rusia şi Armenia, Serghei Şoigu şi Suren Papikian, au discutat marţi dimineaţă şi au decis să ia măsurile necesare pentru a stabiliza situaţia la frontiera armeano-azeră, a declarat Ministerul Apărării armean, citat de Interfax.

Situaţia de la graniţa armeano-azeră a fost analizată marţi şi într-o convorbire telefonică între premierul Armeniei, Nikol Paşinian, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. În timpul convorbirii, şeful executivului armean a acuzat Azerbaidjanul de escaladarea tensiunilor legate de regiunea Nagorno-Karabah.

De partea sa, Charles Michel a afirmat că Uniunea Europeană este pregătită să facă eforturi pentru a preveni escaladarea suplimentară a violenţelor. El a subliniat că nu există nicio alternativă la pacea şi stabilitatea în regiune.

"Confruntări de amploare la graniţă"

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a cerut marţi Armeniei să renunţe la provocările la adresa Azerbaidjanului.

Armenia ar trebui să înceteze provocările şi să se concentreze pe negocierile de pace şi pe cooperarea cu Baku, a declarat şeful diplomaţiei turce pe Twitter.

Armenia şi Azerbaidjan au anunţat marţi confruntări de amploare la graniţă, soldate cu victime, în cea mai recentă izbucnire de violenţă între cele două ţări. Potrivit Interfax, premierul armean Nikol Paşinian a anunţat în parlamentul de la Erevan că cel puţin 49 de soldaţi armeni şi-au pierdut viaţa în noile confruntări cu Azerbaidjanul, precizând că luptele continuă.

Schimburi frecvente de focuri de armă au fost raportate de-a lungul frontierei comune de la sfârşitul războiului din 2020 dintre Erevan şi Baku din cauza regiunii Nagorno-Karabah.

Acuzații reciproce

Ministerul Apărării azer a acuzat Armenia de acte subversive pe scară largă în apropierea districtelor Daşkasan, Kelbajar şi Laşin de la graniţă, adăugând că poziţiile armatei sale au fost atacate, inclusiv cu mortiere. Săptămâna trecută, Erevanul a acuzat Azerbaidjanul de uciderea unuia dintre soldaţii armeni într-un schimb de focuri la frontieră.

Cele două ţări vecine au purtat două războaie - în anii '90 şi în 2020 - în regiunea Nagorno-Karabah, enclavă azeră populată majoritar de etnici armeni. 

Citește și:

Kazahstan, aliat al Rusiei, a oprit timp de un an exporturile de arme

Autorităţile din fosta republică sovietică - care are şi legături economice active cu Ucraina - au evitat să se poziţioneze ferm de vreo parte în criza ucraineană, cerând totodată soluţionarea paşnică a acesteia.

Guvernul kazah nu a oferit în declaraţia de sâmbătă niciun motiv pentru decizia de a opri exporturile de arme. Kazahstanul produce o gamă largă de echipamente militare, inclusiv ambarcaţiuni, vehicule blindate şi piese de artilerie, mitraliere, vizoare de noapte, grenade, torpile şi echipamente de protecţie, scrie Rador.

Kazahstanul va începe să vândă petrol via Azerbaidjan, pentru a ocoli Rusia

Kazahstanul intenţionează ca, începând din luna septembrie, să vândă o parte din petrolul său via cea mai mare conductă petrolieră din Azerbaidjan, ca o alternativă la oleoductul CPC pe care Rusia a ameninţat în trecut să îl închidă, au declarat mai multe surse din apropierea acestui dosar, pentru Reuters. 

Exporturile de petrol ale Kazahstanului reprezintă peste 1% din livrările mondiale, sau aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel