Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]

Arheologii au dezgropat secretele unui templu Maya

Bobei Raluca / 21 iul 2012 / 10:04

O echipă de arheologi a descoperit vestigiile unui templu maya dedicat "soarelui nocturn". Monumentul a fost descoperit în pădurea Peten, sub piramida din situl Zotz, la o distanţă de 550 de kilometri de capitala guatemaleză, la graniţa cu Mexicul, relatează Printre descoperiri se află o mască din stuc, ce are o înălţime de 1,5 metri, şi o friză, descrisă ca fiind "o sculptură incredibilă (...) prin funcţia sa de omagiu adus Soarelui".

Potrivit arheologului Edwin Roman, de la Universitatea Austin, iconografia pieselor dezgropate sugerează "o glorificare a Soarelui", iar friza care domină intrarea în templu simbolizează cele trei faze ale acestuia, potrivit culturii maya.

"Soarele nocturn" este simbolizat de un jaguar, evocat în principala carte a poporului maya, Popol Vuh. Pe faţadele templului, arheologii au descoperit măşti din stuc înalte de 1,5 metri, dar şi multe alte măşti mai mici, reprezentând chipuri umane sau glife. "Templul avea probabil 14 măşti la nivelul frizei, dar numai opt dintre ele au fost găsite" până în prezent, iar din acest motiv săpăturile trebuie să fie continuate, a adăugat Edwin Roman. Cercetătorii se aşteaptă să descopere multe alte vestigii, întrucât doar 40% din edificiu a fost cercetat până acum. Oamenii de ştiinţă nu au găsit în acest templu nici un element scris sau simbolic care să-i ajute să determine perioada în care acesta a fost construit. Analizele cu carbon efectuate au indicat faptul că templul a fost construit între anii 350 şi 400 e.n.

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știriIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25