Andreea Moldovan a RÂS în direct când a auzit că Sorin Cîmpeanu a anunțat că începe școala fără testare

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, efectiv a râs când a fost întrebată despre afirmațiile ministrului Educației, care a spus că vor începe școlile fără testarea elevilor. 

Jurnalistul Cosmin Prelipceanu i-a spus Andreei Moldovan că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că revenirea din vacanța prelungită de Paști se va face fără testare. 

Vezi și: Deschidere școli cu prezență fizică. Sorin Cîmpeanu, decizie pentru elevi după ce Vlad Voiculescu a spus că nu ia teste non-invazive. Trei condiții

Andreea Moldovan a râs în acel moment, un râs cu sunet, care s-a auzit pe post. Momentul a fost salvat de jurnalistul Digi24, care a continuat întrebarea și a elaborat-o, referindu-se la testele COVID din salivă pentru copii, teste non-invazive, teste pe care le-a solicitat Sorin Cîmpeanu, dar despre care Andreea Moldovan a spus că nu sunt eficiente și n-au nici bază legală. 

Vezi și: Vlad Voiculescu spune că nu există bază legală pentru testele non-invazive în școli: Poate mi-o aduce și mie cineva la cunoștință dacă există

Reacția secretarului de stat a amintit de amuzamentul lui Vlad Voiculescu din conferința de presă în care a anunțat noile restricții. Întrebarea e de cine râde Andreea Moldovan, de elevi sau de ministru? Pentru că în această situație, în care recunoaște că e o dispută, nu este nimic amuzant când în joc este soarta elevilor, fie că vorbim de sănătatea lor, fie că vorbim de educația lor. 

Vezi și: Andreea Moldovan: Se va încheia această nebunie de pandemie. Mi-e efectiv lehamite de COVID

”Am avut discuții cu dl. ministru al Sănătății, cu dl. prim-ministru și am vorbit astăzi cu dl. ministru al Educației. De fapt, ca să înțelegem ce este această dispută, există mai multe tipuri de diagnostic pentru COVID, cu sensibilități diferite. Au fost inițial acele teste din sânge pentru anticorpi, care s-au dovedit foarte slabe și s-au și abandonat, au apărut apoi teste nazofaringiene, teste din salivă, teste din aerul expirat, dar fiecare are anumite procente de sensibilitate și specificitate care pot să nu fie suficiente pentru a fi utilizate corespunzător. Fiecare dintre aceste teste reprezintă un filtru, dar filtrul acesta poate să aibă ochiuri mai mari sau mai mici. Dacă sunt prea mari, atunci automat scapă cazuri, dar în mod periculos. Un test negativ îți dă un fals sentiment de negativitate și aduce o libertate de a te întâlni cu ceilalți. Un test din salivă este utilizat în câteva țări în areale reduse. Noi mergem pe metodologia UE” a spus Andreea Moldovan, în răspuns. Ea a mai susținut că ”este o falsă problemă”, după ce Cosmin Prelipceanu i-a atras atenția că părinții se tem că este un test invaziv, iar profesorii nu vor să facă testul, nefiind instruiți medical. Secretarul de stat a mai afirmat că testele antigen din școli nu sunt invazive. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel