Ambasada SUA, îngrijorată de decizia Curţii Constituţionale privind revizuirea Constituţiei

Decizia Curţii Constituţionale revizuirea Constituţiei este un obstacol în calea consolidării justiţei, consideră ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, într-o declaraţie  a  Ambasadei  SUA.

"Ambasada SUA este îngrijorată de hotărârea Curţii Constituţionale cu privire la constituţionalitatea propunerilor de modificare a Constituţiei României", arată ambasadorul Mark Gitenstein, care apreciează drept "lăudabilă" dorinţa autorităţilor române de a consolida administrarea justiţiei în România ca parte a luptei împotriva corupţiei.

Ambasadorul SUA la Bucureşti afirmă, de asemenea, că amendamentele la Constituţie care ar face posibilă punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor obţinute în mod ilegal şi ar limita imunitatea extinsă de care se bucură în prezent parlamentarii şi miniştrii, menite să asigure alinierea la normele occidentale, joacă un rol esenţial în aceste eforturile României în lupta împotriva corupţiei. "Decizia Curţii constituie un obstacol în calea acestor eforturi şi, în numele 'drepturilor fundamentale', răpeşte poporului posibilitatea de a decide. Poporul român ar trebui să poată analiza liber aceste schimbări prin intermediul reprezentanţilor aleşi", atrage atenţia ambasadorul Mark Gitenstein.

El apreciază, de asemenea, că într-o republică democratică, modificarea Constituţiei nu ar trebui să depindă de capriciile celor care deţin temporar majoritatea şi, în consecinţă, poporul ar trebui să aibă puterea de a corecta erorile. Ambasadorul Mark Gitenstein dă exemplu în acest sens situaţia din Statele Unite şi arată că, pentru a schimba Constituţia şi a îndrepta o greşeală a Curţii Supreme, în SUA este nevoie de o majoritate calificată a Congresului şi a legislaturilor statelor. "Fără această procedură, nu ar fi fost posibilă anularea cunoscutei decizii din cazul Dred Scott, din 1857, care legaliza sclavia în numele protejării 'drepturilor' proprietarilor albi de sclavi şi care a avut un rol în declanşarea Războiului Civil. În SUA, nimeni, nici măcar însăşi Curtea Supremă, care a luat decizia, nu a pus la îndoială dreptul constituţional al Congresului de a adopta Amendamentele 13 şi 14 la Constituţia SUA, care au anulat respectiva hotărâre judecătorească", explică ambasadorul Mark Gitenstein în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel