Ambasada Franței a decernat Ordinul Artelor și Literelor. Vezi ce români au fost decorați

Ambasadorul Franţei la Bucureşti,

Ordinului Artelor şi Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităţilor ce se disting prin creaţia artistică de excepţie în domeniul culturii şi comunicării sau prin contribuţia esenţială adusă la răspândirea artelor şi literelor în Franţa şi în lume.

Damian Drăghici este deţinător al unui premiu Grammy pentru albumul "Journey To The Sun". A cântat alături de Joe Cocker, Shaggy, Cindy Lauper şi James Brown. A părăsit ţara în perioada comunistă, ajungând să cânte pe străzi şi la nunţi şi botezuri în Grecia. A absolvit cu Magna Cum Laudae secţia interpretare de jazz la colegiul de muzică Berkley din Boston. În 2007, Damian Drăghici a fost numit Ambasador al Anului Egalităţii de Şanse, iar în 2008 a fost Ambasador al Anului European al Dialogului Intercultural.

Maia Morgenstern este actriţă de teatru şi film. A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde a jucat între 1985 - 1988. A fost actriţă a Teatrului Evreiesc de Stat , ajungând apoi să joace pe scenele Teatrului Odeon şi Teatrului Bulandra, în producţii independente, la Teatrul Luni şi Compania D'Aya, fiind, din 1990, angajată a Teatrului Naţional Bucureşti. De asemenea, Morgenstern are aproape 50 de roluri în cinema şi televiziune, ea jucând şi alături de Sharon Stone şi Andy Garcia în pelicula "What About Love", care s-a filmat la Bucureşti.
Actriţa Dorina Lazăr este director al Teatrului Odeon din Bucureşti, funcţie pe care o deţine din 2003. Joacă pe această scenă din 1969, iar în perioada 1996-2002 a fost director artistic al acestei instituţii. Ca manager, Dorina Lazăr a impus Teatrul Odeon în peisajul teatral naţional şi internaţional printr-un repertoriu divers, dar şi prin calitatea programelor alternative, multe dintre ele realizate împreună cu instituţii culturale prestigioase din străinătate.

Andrei Pippidi este, din 1970, membru al Institutului de Studii Sud- Est Europene din Bucureşti. Din 1990 face parte din corpul didactic al Facultăţii de Istorie la Universitatea din Bucureşti, fiind, din 1995, profesor de istorie specializat în Evul Mediu european. Andrei Pippidi a fost preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, în perioada 1997-2001, şi director al Institutului Român de Istorie Recentă, în anii 1999-2001.

Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în oraşe de pe cinci continente, 40 de ţări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. Este deţinătoarea celor mai importante premii româneşti - premiul Academiei Române pe 1995, premiul Institutului Cultural Român pe 2003 etc. -, dar şi a multor distincţii internaţionale. De asemenea, în 2004 i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Activitatea sa artistică se desfăşoară în domenii variate - pe lângă aceea de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), este şi muzicolog (obţine titlul de doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu calificativul maxim "summa cum laude"), pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia), realizator şi producător TV.

Mircea Angelescu este şeful Direcţiei de Patrimoniu din Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Ruxandra Balaci este critic de artă şi curator. Este, încă din 2002, director artistic fondator al Muzeului Naţional de Artă Contemporană. A fost director ştiinţific al primul site de arte vizuale românesc, romanian-art.com, fondator şi şef al departamentului de artă contemporană al Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti, membră a Consiliului de Administraţie al Fundaţiei Artexpo din Bucureşti și director al departamentului de Arte Vizuale în cadrul Ministerului Culturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel