EXCLUSIV  Alternativa din capitalele europene, după interzicerea centralelor pe gaz. Ștefan Pălărie (USR): Nu transportă gaz până în apartament

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Află ce declarații a făcut senatorul USR, Ștefan Pălărie.

Centralele pe gaz au fost oficial interzise ca urmare a deciziei care a fost înregistrată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, în septembrie 2023, oficialii Uniunii Europene au adoptat o versiune reformată a directivei privind eficiența energetică (UE) 2023/1791. Această lege introduce reguli extrem de stricte referitoare la utilizarea centralelor pe gaz. 

Capitalele europene și țările civilizate nu transportă gaz până în apartament, pentru că în caz de calamitate este o chestiune extrem de complicată. Gazul se transportă la centrale, unde ai sisteme de securizare la nivel de micro-secundă dacă se petrece ceva cu tronsonul, și îți transferă factorul termic. Iar, într-adevăr, încălzirea mâncării o faci pe electric” a declarat senatorul USR, Ștefan Pălărie.

„Când vedeți că e praf o lăsați dr*cului așa, nu mai băgați bani în ea că oricum blocați tot Bucureștiul, faceți centrale de cvartale și le racordați pe alea. Ce era atât de complicat?” a precizat jurnalistul Răzvan Dumitrescu, moderator al emisiunii „Ce se întâmplă?”.

„Cu cvartale sau fără cvartale, tronsoanele erau necesare în continuare”, a intervenit Pălărie.

„Erau tronsoanele poate necesare, dar, așa noi în continuare mergem pe același traseu vechi cu conductele vechi, pe niște termocentrale care sunt în jurul Bucureștiului. Puteai să faci pe zona cutare care înseamnă 50 de blocuri, ai centrala respectivă. O faci după ultimele norme europene, bagi gaz acolo, și are omul, tragi conducta”, a continuat Răzvan Dumitrescu.

Directivă europeană

„Eu doar îmi imaginezi o capitală în care dacă ar fi început lucrările de care spuneți dumneavoastră, și cu care în principiu sunt de acord, în paralel, vă dați seama ce ar fi însemnat să fie trasate în paralel cu tubulatura existentă altă tubulatură. 

(...) Eu cred că avariile erau atât de mari și era o problemă atât de mare încât, în primul rând, trebuia să fie stabilizată situația înainte de a porni pe celelalte modificări. Sunt de acord cu dvs. că este posibil ca într-un viitor relativ apropiat să existe o directivă europeană care să ne pună în situația în care să ne mutăm”, a conchis senatorul USR.

Urmărește emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel