Data la care centralele pe gaz se interzic oficial, anunțul pe 2024

Sursa Foto: Freepik
Sursa Foto: Freepik

Oficial, centralele pe gaz vor fi interzise în România începând cu această dată.

Ne pregătim să spunem „adio” centralelor pe gaz, conform zvonurilor care au circulat de luni întregi. Acestea au fost oficial interzise și urmează să fie înlocuite cu alte surse de căldură. Decizia a fost înregistrată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, în septembrie 2023, oficialii Uniunii Europene au adoptat o versiune reformată a directivei privind eficiența energetică (UE) 2023/1791. Această lege introduce reguli extrem de stricte referitoare la utilizarea centralelor pe gaz. În schimb, pentru cei care doresc să obțină certificate energetice pentru locuințele lor, li se permite să instaleze pompe de căldură. Autoritățile au stabilit, de asemenea, un termen limită pentru implementarea noilor modificări.

Câtă energie trebuie să economisim

Principalul obiectiv al Uniunii Europene prin adoptarea acestei legi este să realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară în comparație cu scenariul de referință din anul 2020. Potrivit noilor decizii, fiecare țară este obligată să economisească anual o energie finală cumulată de 0,8% pentru cei doi ani precedenți, 2021-2023. Între 2024 și 2026, acest prag va crește la 1,3%, iar între 2026 și 2028 la 1,5%, urmând să ajungă la 1,9% în perioada 2028 – 2030.

Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să respecte noile reguli. Potrivit El Espanol, pentru a transpune directiva, acestea au la dispoziție un termen de 2 ani, începând din septembrie 2023, când a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cu toate acestea, se vor acorda scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel