Ai sângerări gingivale? Cum scapi de ele: trucuri simple

Când vă gândiți la sănatatea dentară, accentul probabil se îndreaptă către prevenirea cariilor dentare, însă este important să acordați atenție și gingiilor. Gingiile joacă un rol important nu numai în sănătatea dentară, ci și în starea generală de sănătate.

În multe cazuri, sângerările gingivale indică un grad de afectare a structurilor gingivo-parodontale, însă acestea pot fi expresia la nivelul cavității orale a unor afecțiuni sistemice.

Care este cauza sângerărilor gingivale?

Igiena orală precară reprezintă principala cauză a sângerărilor gingivale. Astfel, placa bacteriană se acumulează pe suprafețele dentare incorect sau insuficient curățate sau la nivelul șanțului gingival. Bacteriile din componența plăcii bacteriene secretă produși de metabolism nocivi, endotoxine, exotoxine și enzime bacteriene care declanșează un răspuns imun. Acest răspuns imun, la rândul său, declanșează inflamația gingivală care se manifestă clinic prin sângerări gingivale, modificări de culoare, aspect, consistență ale gingiei, măriri de volum sau tumefacții gingivale. Aceste semne clinice sunt prezente în gingivite, iar în cazul în care nu se îndepărtează cauza, este afectat parodonțiul marginal și, în final, suportul osos, ajungându-se la pierderea dinților.

Cauze sistemice ale sângerărilor gingivale

Sângerările gingivale pot apărea în cursul unor stări fiziologice care implică modificări hormonale, cum ar fi la pubertate, în cursul ciclului menstrual, în sarcină sau la menopauză. De asemenea, sângerările gingivale pot apărea în cadrul unor boli sistemice, precum diabetul, carența vitaminei C, boli hematologice (leucemii, anemii, trobocitopenii), boli hepatice, disfuncții imune, tuburări genetice.

Anumite medicamente sunt implicate în producerea, ca efect secundar, a sângerărilor gingivale, anume anticoagulantele, anticonvulsivantele, antiepilepticele, blocanți ai canalelor de calciu, contraceptivele, imunosupresoarele și chimioterapicele, a explicat Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont.

Alte cauze ale sângerărilor gingivale

Periajul dentar intempestiv cu mișcări orizontale realizat cu o periuță dentară cu perii duri poate favoriza apariția sângerărilor gingivale, precum și utilizarea brutală a aței dentare cu impact traumatic asupra papilei dentare. Depozitele de tartru sunt un factor favorizant important în producerea inflamației gingivale, prin rolul său mecanic de menținere a plăcii bacteriene în contact strâns cu gingiile și împiedicând totodată accesul mijloacelor de curățire a plăcii bacteriene. Anomaliile dento-maxilare cum ar fi înghesuirile dentare, fac dificilă îndepărtarea plăcii bacteriene și astfel duc la inflamația țesuturilor gingivale, în acest caz fiind imperios necesar consultul de specialitate la medicul specialist ortodont.

Semnele clinice care pot însoți sângerările gingivale includ:

Culoarea modificată de la roșu deschis până roșu-violaceu a gingiilor

Aspectul gingiilor devinde neted, lucios

Leziuni sau ulcerații la nivelul cavității bucale

Halena (respirația urât mirositoare)

Sensibilitatea gingiilor

Creșteri de volum gingivale

Retracția gingivală

Mobilitatea dentară

Tratamentul și prevenția sângerărilor gingivale

Periajul dentar zilnic, de două ori pe zi.

Indiferent dacă optați pentru o periuță de dinți manuală sau electrică, alegeți una cu perii moi

Când efectuați periajul dentar, asigurați-vă că utilizați mișcări blânde pentru a curăța suprafețele dentare și pentru a masa gingiile;

Utilizarea aței dentare, o dată pe zi, preferabil seara;

Înlocuirea periuței dentare la fiecare 3-4 luni;

Vizita regulată la medicul stomatolog pentru identificarea cauzei sângerărilor gingivale și pentru efectuarea igienizării profesionale cel puțin de două ori pe an;

Consultul de specialitate la medicul parodontolog;

Evitarea fumatului;

Evitarea băuturilor foarte reci sau fierbinți;

Reducerea stresului;

Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv a unei alimentații sănătoase bogate în fructe și legume, limitând alimentele procesate, mai scrie Denisa Zaharia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel