Afganistan, alegeri. Incidente după deschiderea secţiilor de votare

Afganii au început să voteze sâmbătă în alegeri parlamentare pe fondul unei organizări haotice, acuzaţiilor de corupţie şi violenţă care au forţat o amânare a votului în provincia strategică din sud Kandahar, în timp ce talibanii şi gruparea Stat Islamic (SI) au promis să atace centrele electorale, relatează Reuters şi France Presse. 

Preşedintele Ashraf Ghani a vizitat o secţie pentru a vota, cerând "ca fiecare femeie afgană sau bărbat să îşi exercite dreptul de vot". Oficialii se tem că violenţa îi va ţine pe alegători departe de secţiile de votare, în special în urma asasinării şeful poliţiei din Kandahar joi, care a forţat amânarea alegerilor în provincie cu o săptămână. 

Militanţii talibani au difuzat o serie de comunicate cerând oamenilor să nu participe la ceea ce ei consideră a fi un proces impus de străini şi avertizând că centrele electorale ar putea fi atacate. Mii de poliţişti şi soldaţi au fost desfăşuraţi în întreaga ţară, dar deja nouă candidaţi au fost asasinaţi şi sute de persoane ucise şi rănite în atacuri având legătură cu alegerile. Urnele au fost deschise la 7.00 (2.30 GMT), iar votarea urmează să continue până la ora 16.00. Datorită dificultăţii de colectare a rezultatelor în întregul Afganistan, rezultatele globale nu vor fi cunoscute cel puţin două săptămâni. 

Incidente, de la deschiderea secţiilor de votare

Incidente izolate de securitate s-au înregistrat deja, inclusiv lansare de rachete în capitala Kabul şi oraşul Kunduz (nord). De asemenea, tiruri trase în afara oraşului Ghazni din centrul Afganistanului şi explozii minore în provincia Kapisa şi în districte din afara capitalei Kabul, dar nu s-au raportat victime sau pagube majore. 

Autorităţile electorale au planificat iniţial deschiderea a 7.355 de centre de votare dar numai 5.100 vor putea fi deschise din cauza preocupărilor legate de securitate, potrivit Comisiei Electorale Independente de supraveghere a votului. Votarea a fost de asemenea întârziată în provincia Ghazni din cauza unor divergenţe privind reprezentarea diferitelor grupuri etnice. Organizat cu o întârziere de trei ani, acesta este al treilea scrutin parlamentar, după 2005 şi 2010, de la intervenţia militară a SUA care i-a înlăturat pe talibani de la putere în 2001. 
             
Trei alegeri prezidenţiale au avut loc în 2004, 2009 şi 2014

Acest scrutin legislativ este considerat un test crucial pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor şi o etapă importantă înainte de o reuniune a ONU în noiembrie la Geneva, unde Afganistanul va trebui să-şi arate progresele înregistrate în materie de "proces democratic".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel