Adrian Năstase, despre tensiunile din Ucraina: Întrebarea nu e dacă vom avea un conflict, ci când va începe. Ce opţiuni are România

Adrian Năstase susține că, în privinţa tensiunilor de la graniţa Ucrainei, „întrebarea nu este dacă vom avea un conflict, ci când va începe acesta”.

„Pare tot mai clar că întrebarea nu este dacă vom avea un conflict în legătură cu Ucraina, ci când va începe acesta. (...) Este evident în momentul de faţă, chiar dacă nu au început operaţiile militare, războiul psihologic, dar şi cel tehnologic au început deja, iar o concluzie destul de pesimistă este aceea că Occidentul e, totuşi, destul de dezbinat”, a spus, într-o intervenție telefonică la Antena 3, Adrian Năstase. 

Cu privire la opţiunile României în acest conflict, Adrian Năstase consideră că nu ne vom implica direct în operaţiuni militare, ci mai degrabă în războiul informaţional şi cibernetic. „În ceea ce priveşte acţiunea noastră, în mod evident nu este vorba de implicarea într-un război fizic în Ucraina, participarea la operaţiuni militare, dar este vorba de felul în care, practic, se poate crea un efect de descurajare suficient de puternic - alături de planul de sancţiuni de aproximativ 50 de miliarde de dolari, gândit ca să pedepsească Rusia dacă va ataca Ucraina. Şi aici este vorba mai curând de elemente legate de zona cyber, de chestiuni de logistică, aspecte care într-un fel au fost subliniate şi de alte ţări NATO de pe frontul de Est”, a spus Adrian Năstase.             

„Dincolo de interesele comune, eu cred că trebuie să ne gândim şi la interesele noastre şi atunci să le adăugăm pe această listă de dezbateri”, a mai spus Adrian Năstase. 

Citește și: Rusia - Ucraina, „pericol de război real”. Carmen Avram, despre cel mai probabil plan al Europei 

În contextul tensiunilor din Ucraina, Carmen Avram, europarlamentar PSD, a spus că, după doi ani de pandemie, UE nu își poate permite „încă o situație de tensiune și un pericol atât de puternic”.

„Discuțiile se vor înteți. Subiectul nu va putea fi ignorat. Sunt multe state afectate de ceea ce se întâmplă acum în jurul Ucrainei. Sunt multe voci din ce în ce mai puternice care spun că nu este cazul să ne jucăm. Polonia a avertizat, de câteva ori, că există pericolul unui război real. Fie că se va încheia fără un conflict fierbinte, fie că vom avea un război în Ucraina, această situație nu va mai putea rămâne în acest fel. Cu siguranță, Europa va face front comun în jurul ideii de o mai bună protecție”, a spus Carmen Avram în cadrul unui interviu acordat DCNews. Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel