EXCLUSIV  Adevărul despre DEXAMETAZONĂ, ”primul medicament” pentru COVID-19, descoperit de englezi. Horațiu Moldovan le-a luat fața

Dexametazona, ”primul tratament pentru COVID-19”, descoperit astăzi de englezi, e folosit de la începutul crizei în România și de mult timp în ATI, în orice inflamație severă. 

”În schimb, corticoizii reprezintă principalul tratament în controlul sindromului de eliberare excesivă de citokine. Utilizați la pacienți cu detresă respiratorie acută în cadrul COVID-19, corticoizii au permis reducerea semnificativă a letalității, la 46% față de 62% la cei care nu au primit corticoizi. Indicația specifică este în cazurile de COVID-19 cu exces de inflamație și eventual pneumonie în evoluție, când administrarea ar trebui să se inițieze cât mai precoce: metilprednisolon (1-2 mg/kgc/zi) sau dexametazonă, 16-20 mg/zi, pentru 5-7 zile.” se arăta în Ordinul 487 din 23 martie 2020, semnat de Horațiu Moldovan și publicat în DCNews încă de atunci. 

Astăzi, după aproape trei luni de la acel moment, e breaking news în presa din Marea Britanie, cu răsunet în toată lumea, prin BBC, despre dexametazonă, ”primul medicament împotriva COVID-19”. Asta deși medicamentul era indicat încă de la începutul crizei în România și se folosește de zeci de ani în orice secție ATI, la orice inflamație severă. 

Nevoia de vești bune e ca o gură de aer proaspăt, în pandemia de COVID-19, însă nu justifică falsele speranțe ca și când s-ar fi descoperit ceva miraculos. 

Așa cum liberalul Vlad Nistor spunea astăzi la DCNews, lui Boris Johnson ”i-a trebuit să se îmbolnăvească personal și să treacă razant pe lângă dispariție ca să înțeleagă cât de gravă poate fi cu adevărat această boală”, așa explicându-se lipsa de măsuri severe, cât și numărul mare de îmbolnăviri și decese. Unde exista destulă dexametazonă (200.000 de doze, conform BBC) de la început, la englezi, Boris Johnson abia acum anunță că va fi administrat acest medicament banal. Sursa citată, respectiv BBC, scrie că 5.000 de vieți ar fi putut fi salvate dacă medicamentul era folosit în Anglia-  cum a fost folosit în România- de la începutul crizei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel