Activiștii din Hong Kong cer UE să nu ratifice un nou acord cu Beijingul. Scrisoare către Ursula von der Leyen

Activiștii din Hong Kong cer UE să nu ratifice un nou acord cu Beijingul. Scrisoare către Ursula von der Leyen
Activiștii din Hong Kong cer UE să nu ratifice un nou acord cu Beijingul. Scrisoare către Ursula von der Leyen

Activiștii din Hong Kong spun că UE ar trebui să refuze să semneze tratatul până la ridicarea legilor de securitate națională și a restricțiilor electorale.

Activiștii din Hong Kong au avertizat UE că nu trebuie să ratifice noul său acord de investiții planificat cu Republica Populară Chineză, într-un moment în care Beijingul își rupe obligațiile internaționale față de poporul din Hong Kong. Cei 24 de activiști, inclusiv 13 aflați în exil, i-au scris președintelui comisiei UE, Ursula von der Leyen, pentru a solicita Uniunii Europene să refuze semnarea tratatului până la abrogarea legilor de securitate națională ale Chinei și ridicarea restricțiilor privind cine poate candida la alegeri.

Scrisoarea vine în momentul în care UE încearcă să ratifice acordul încheiat la sfârșitul anului trecut, în fața scepticismului intens din interiorul parlamentului european. Deputații trebuie să ratifice acordul înainte ca acesta să poată intra în vigoare. Această sarcină nu va fi ușurată de votul Congresului Național Popular al Chinei, care va împiedica în mod unanim o abținere peste noapte pentru a sprijini modificările legilor electorale din Hong Kong.

SUA, în dezacord cu Uniunea Europeană

Statele Unite ale Americii și-au exprimat regretul față de decizia UE, iar exilații din Hong Kong susțin că UE este atât naivă în a avea încredere în angajamentele Chinei privind drepturile muncii, cât și în dezamăgirea celor pregătiți să lupte împotriva autoritarismului.

Ce se arată în textul scrisorii?

„Având în vedere că Beijingul este în curs de rescriere a sistemului electoral din Hong Kong, contravenind direct obligațiilor sale internaționale în conformitate cu Declarația comună chino-britanică, întreprinde în prezent arestări în masă și procese ale parlamentarilor și activiștilor pro-democrație. Legea securității naționale încalcă libertățile fundamentale garantate atât prin Legea fundamentală, cât și prin Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, nu vedem cum UE poate avansa cu ratificarea acestui tratat de investiții”, se arată în textul scrisorii.

Activiștii susțin că UE nu va avea niciodată o pârghie mai mare asupra Chinei decât acum și nu este suficient de bine să se bazeze doar pe promisiunile Chinei de a depune eforturi pentru a înscrie angajamentele Organizației Internaționale pentru Migrație, de a evita utilizarea forței de muncă forțată.

Ted Hui, fost parlamentar din Hong Kong, acum în Australia, a declarat: „Membrii parlamentului european, liderii europeni și comisarii UE trebuie să își cerceteze conștiința și să întrebe dacă opresiunile din Hong Kong vor continua și dacă ei continuă cu ratificarea parteneriatului de investiții UE-China”.

Comisia spune că acordul îmbunătățește accesul pe piață pentru companiile din UE, protejează proprietatea intelectuală și oferă pârghii pentru a solicita drepturile omului. Ei susțin că este nerealist ca UE să se despartă de China din punct de vedere economic și, dacă angajamentul este singura opțiune, cel mai bine este să concurezi în condiții mai egale decât le permite China în prezent, precizează TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel