Accident Smolensk. Donald Tusk, audiat ca martor

Smolensk
Smolensk

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a compărut joi ca martor în fața parchetului din Varșovia în cadrul unei anchete referitoare la prăbușirea avionului prezidențial polonez în 2010 la Smolensk (Rusia).

În urma tragediei, și-a pierdut viața președintele polonez Lech Kaczynski. Convocarea fostului premier a fost denunțată de opoziție, care o consideră un demers politic, relatează AFP, potrivit Agerpres.

El are de ce să se teamă, a declarat joi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naționalist PiS (la putere în Polonia) și fratele geamăn al președintelui defunct, pentru site-ul ultracatolic radiomaryja.pl.

Kaczynski a aruncat de mai multe ori responsabilitatea politică în acest caz asupra lui Donald Tusk, fost prim-ministru și rivalul său dintotdeauna.

În urmă cu cincisprezece zile, într-o diatribă violentă în parlament, liderul conservator i-a acuzat pe deputații opoziției că l-au distrus, l-au asasinat pe fratele său geamăn Lech Kaczynski. Nu vă ștergeți mutrele de trădători cu numele fratelui meu de sfântă amintire! Voi l-ați distrus, l-ați asasinat! Sunteți niște canalii!, a declarat Kaczynski în cadrul unei dezbateri privind reforma sistemului judiciar, susținută de către PiS.

Întrebat de către jurnaliști în fața intrării la parchet, Tusk a afirmat că ceea ce Jaroslaw Kaczynski a spus în parlament, într-un paroxism de mânie și furie, arată clar care sunt intențiile convocării sale.

Tusk este în prezent ținta politică a PiS și a parchetului, care nu ascunde chiar faptul că îndeplinește o comandă politică. Aceasta se înscrie într-un scenariu de anchete succesive la adresa sa, a declarat Grzegorz Schetyna, președintele partidului de opoziție Platforma Civică (centrist).

Procurorii l-au convocat pe Tusk în cadrul anchetei referitoare la neglijențele funcționarilor statului la autopsia victimelor catastrofei, în care și-au pierdut viața în Rusia președintele Lech Kaczynski și alte 95 de persoane, a explicat parchetul în momentul convocării.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel