Accesul la vaccinuri este esențial pentru sănătatea individului

Accesul universal la vaccinuri şi vaccinare este esenţial pentru starea de sănătate a individului. Vaccinurile salvează anual 3 milioane de vieţi şi previn 30 de boli infecţioase. Vaccinurile reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a 30 de boli infecţioase şi datorită lor, între 2 şi 3 milioane de vieţi sunt salvate anual, la nivel global.

Vaccinurile oferă protecţie nou-născuţilor, sugarilor, copiilor, dar şi adulţilor şi sunt esenţiale nu doar pentru sănătatea individului, dar şi pentru sănătatea publică şi pentru societate, prin prevenirea morbidităţii şi mortalităţii cauzate de diferite boli infecţioase.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a asigura protecţia populaţiei şi pentru a evita apariţia de epidemii de boli prevenibile prin vaccinare. În România, însă, rata de vaccinarea coboară până la 67% pentru unele dintre vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare, iar acest fapt a determinat creşterea numărului de cazuri de îmbolnăviri şi de decese, cum este, spre exemplu, cazul rujeolei. Vaccinurile sunt produse sigure, sunt eficace şi contribuie direct la salvarea de vieţi prin prevenirea multor boli infecţioase care pot avea consecinţe severe asupra sănătăţii copilului sau a adultului. Un aspect deosebit de important, însă, este ca accesul la vaccinuri şi vaccinare să fie asigurat neîngrădit, astfel încât fiecare individ să poată beneficia de vaccinul necesar în etapa de viaţă în care se află" a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Accesul universal la vaccinuri şi vaccinare a fost tema unui workshop dedicat vaccinării, organizat la Cluj-Napoca, în parteneriat, de Societatea Română de Microbiologie, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

"Este important să vorbim despre accesul la vaccinuri pentru că existenţa unui vaccin pe piaţă depinde de o bună colaborare între autorităţi şi producători, dar şi de o bună estimare a necesarului de vaccinuri pentru piaţa respectivă. Producţia unui vaccin poate dura între 3 şi 36 de luni, în funcţie de complexitatea vaccinului, deoarece vorbim de un produs biologic care este testat de sute de ori în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea înainte de a fi distribuit către populaţie. Astfel, un vaccin care intră astăzi în procesul de producţie, va fi disponibil statelor care au nevoie de el, cel mai devreme, în 2020. Din cauza procesului lung de fabricaţie şi a unui deficit de capacitate de producţie de vaccinuri la nivel global, este necesar ca autorităţile din România să estimeze cât mai corect necesarul de vaccinuri şi să solicite producătorilor cantităţile necesare, în timp util", a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.

Vaccinarea este, de asemenea, recomandată şi pacienţilor care suferă de anumite afecţiuni cronice şi pentru care o boală infecţioasă se poate dovedi fatală.

"Am discutat cu pacienţi care erau convinşi că starea lor de sănătate nu le permite să se vaccineze, când de fapt vaccinarea era indicată, deoarece organismul lor nu ar face faţă unei boli infecţioase. De cealaltă parte, sunt pacienţii care doresc să se vaccineze, dar nu se pot vaccina datorită lipsei de accesibilitate la vaccinuri. Viaţa lor depinde şi de sănătatea comunităţii din care fac parte, care este asigurată şi de acoperirea vaccinală. Vaccinurile sunt sigure, eficace şi salvează vieţi. Nu doar pe cele ale indivizilor care primesc vaccinul, dar şi pe ale tuturor celorlalţi, datorită beneficiilor imunizării de cohortă", a declarat Radu Gănescu, Preşedinte al COPAC.

Vaccinurile reprezintă, de asemenea, un instrument important de luptă împotriva rezistenţei anti-microbiene. Acestea reduc rata bolilor infecţioase şi reduc consumul de antibiotice necesare pentru tratamentul complicaţiilor şi de asemenea, reduc cantitatea de antibiotice administrate greşit pentru infecţii virale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel