50.000 conturi din România, identificate într-o bază de date de pe Dark Web

Foto ilustrativ. Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Aproximativ 50.000 de conturi din România au fost identificate într-o bază de date publicată pe Dark Web. 

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) informează că aproximativ 50.000 de conturi din România au fost identificate într-o bază de date publicată pe Dark Web, dintr-o listă cifrată la 11 milioane.

'Dintre acestea, regăsim peste 2.000 de domenii.ro. Lista conturilor personale și profesionale ale victimelor aparțin, atât domeniului instituțional, cât și celui privat', arată un comunicat CERT-RO.

Cele mai afectate domenii sunt din zona conturilor de e-mail, servere și pagini web, platforme de vânzări online, platforme de social media, organisme guvernamentale, instituții publice, domeniul energetic și cel financiar-bancar.

Recent, a fost publicat un studiu ce are ca subiect utilizarea profilelor (profiling) de către atacatori, pentru a lansa atacuri precise, de succes, împotriva 'factorului uman' din interiorul unei organizații.

'Într-o lume în care unele acțiuni din mediul online ale utilizatorilor sunt monitorizate constant, profiling-ul ridică întrebări serioase și solicită răspunsuri urgente cu privire la confidențialitate, atunci când informațiile private pot fi deduse din seturi de date mai mici sau mai mari.', precizează CERT-RO.

În încheierea comunicatului, utilizatorilor notificați le este adusă la cunoștință o recomandare: 'să își schimbe parolele folosite pe platformele instituțiilor publice, social media, email, servere și orice alte servicii unde se autentifică cu ajutorul acelor date compromise. Acolo unde este posibil, activați autentificarea în 2 pași (2FA), pentru a evita pierderea aceesului la cont, în cazul în care parola a fost deja compromisă.'

Mii de jurnaliști români, în pericol. Datele lor, scoase la licitație pe dark web

Datele a 6.000 de jurnaliști români și angajați din media au fost compromise, după ce ar fi fost scoase la licitație pe dark web, transmitea PRO TV la finalul lunii mai. Adresele lor de e-mail împreună cu parole, coordonate geografice sau numere de telefon au ajuns pe piața neagră a internetului, susțin specialiștii în IT. Mai mult, unele persoane ar fi primit chiar și emailuri de amenințare în care hackerii le anunță că au imagini compromițătoare cu ele și le cer bani în schimb, dacă nu își doresc ca acestea să devină publice.

„Sistemul tău a fost compromis. Toate datele au fost copiate de pe dispozitivul dvs. pe serverele noastre. De asemenea, a fost înregistrat un video de pe camera dvs. în care vă uitaţi la filme pentru adulţi”, aşa începe mailul de şantaj prin care destinatarii sunt anunțați că dispozitivul pe care îl folosesc a fost infectat cu malware și că infractorii cibernetici au preluat controlul asupra acestuia. (Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel