35 000 de distrofici muscular nu au acces la tratament

protest distrofici A
protest distrofici A

Reforma în sănătate începută cu un an în urmă  continuă să creeze nemulţumiri în rândul românilor.  Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie, 57% din cei chestionaţi spun că decizia Guvernului de desfiinţare a spitalelor este foarte proastă. 28% spun că este proastă, în timp ce numai 12% laudă Centrul de Patologie Neuro-Musculară „Dr. Radu Horia”, din localitatea Vâlcele, judetul Covasna, unicul de acest fel în România, este închis de la începutul reformei, iar  activitatea medicală a Centrului  este relocată într-o secţie a spitalului orăşenesc din Întorsura Buzăului.

În momentul de faţă putem afirma că distroficii muscular din Romania nu au acces la tratament. Statisticile arată 35000 de cazuri înregistrate cu distrofii musculare. Centrul din Vâlcele făcea cu greu faţă solicitărilor de asistenţă şi monitorizare a unui număr de peste 1500 de internări pe an. În momentul de faţă în secţia din Întorsura Buzăului pot fi internati doar 40 de pacienţi pe serie, asta înseamnă aproximativ 500 de pacienţi pe an. Din aceşti 40 de pacienţi pe serie, zece sunt localnici din Întorsura Buzăului, cu diferite probleme neurologice.

În ultimul an ne-au murit unii membri din cauza lipsei de asistenţă medicală. Este cunoscut faptul că distroficii muscular nu sunt internaţi în alte spitale care deţin specialişti în terapii de întreţinere, dar şi mai grav, acestora li se refuză internarea şi în spitalele de medicină generală. Menţionez legat de acest fapt, importanţa înfiinţării unor centre speciale în ţară, lipsa managementului distrofiilor musculare poate duce la fenomene sociale îngrijorătoare.

Clima polară din Întorsura Buzăului este contraindicată  bolnavilor distrofici, temperatura foarte scăzută, umiditatea,  sunt factori favorizanţi în evoluţia bolii”, a declarat preşedinta organizaţiei, Maria Teodorescu.

            În cadrul unei conferinţe de presă, prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a declarat: „În baza unui memoriu al Asociaţiei Distroficilor Muscular, am constituit o comisie care să verifice şi să întocmească un material cu privire la ce anume este mai bine pentru aceşti oameni bolnavi. Dacă pretindem că suntem o societate civilă şi un stat civilizat, trebuie să dovedim acest lucru prin felul în care avem grijă de semenii noştri care au astfel de probleme.

S-a desfiinţat Centrul Na­ţional de Patologie, care se ocupa de tratamentul distroficilor, deci s-a pierdut o instituţie unică unde existau posibilităţi de cercetare, şi am transformat-o într-o simplă secţie a unui spital de Cardiologie,  am pierdut unicul centru de patologie din ţară. Este adevărat că el nu funcţiona nici înainte la parametri foarte ştiinţifici, dar avea premisele ca acolo să se facă şi cercetări în domeniu. Părintele ştiinţei medicale în materie, doctorul Radu Horia, nu a ales întâmplător Vâlcele, datorită climei, apei minerale, etc. Dacă ar fi fost Întorsura o zonă foarte bună, mergea la Întorsura direct”.

            Maria Teodorescu subliniază că autorităţile romăne ar trebui să se autosesizeze într-o astfel de problemă existentă la nivel naţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel