13 milioane de euro, prejudiciu de pe urma contrabandei cu țigări. 79 de percheziţii în 14 judeţe şi în Capitală

FOTO: Politia de Frontiera
FOTO: Politia de Frontiera

Percheziții de amploare sunt în desfășurare în județele Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Brașov, Covasna, Argeș, Ilfov, Constanța și în municipiul București. Peste 50 de persoane sunt așteptate la audieri.

Într-o amplă acțiune desfășurată marți dimineață, aproape 80 de percheziții sunt efectuate în 14 județe și în București, în cadrul unei operațiuni care vizează destructurarea a două grupuri infracționale organizate autohtone, cu ramificații transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina. Scopul acestor grupuri este săvârșirea infracțiunilor de contrabandă cu țigarete și materiale explozive, dar și spălare de bani.

În data de 26.03.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR şi ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Arad, pun în aplicare 79 de mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Arad, Suceava, Dolj, Călăraşi, Sibiu, Iaşi, Teleorman, Mehedinţi, Timiş, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria şi Ucraina, constituite în scopul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun) şi materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor, informează un comunicat al DIICOT transmis Agerpres.

Cum acționa rețeaua

Cercetările desfășurate au dezvăluit că în perioada 2022 - 2024 membrii celor două grupuri infracționale au procurat bunuri accizabile din afara României, pe care le-au introdus fraudulos în țară, cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice. Aceste bunuri erau ulterior transportate și depozitate în scopul valorificării pe piața neagră.

În timpul investigațiilor au fost confiscate cantități semnificative de țigarete, tutun pentru fumat și materiale pirotehnice. Concret, au fost indisponibilizate 38.019.640 de țigarete, din care peste 24.000.000 în urma a 12 acțiuni de prindere în flagrant, precum și 64 de tone de tutun pentru fumat și 8,3 tone de materiale pirotehnice. De asemenea, au fost identificate și desființate trei fabrici clandestine de țigarete de contrabandă, două în România și una în Cehia.

Prejudiciul provocat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a celor două grupuri se estimează la suma de 12.740.000 de euro.

Pentru a aduce în fața justiției pe cei bănuiți de implicare în aceste infracțiuni, au fost emise peste 50 de mandate de aducere, din care patru vizează funcționari publici cu statut special. Audierile suspecților sunt programate să aibă loc la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Timișoara.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor Inspectoratului General al Poliției Române și al structurilor subordonate din teritoriu, precum și al jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Expertiza de specialitate este asigurată de către Biroul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel