10.000 de pași zilnic, doar o chestiune de marketing. Noul număr ideal la care trebuie să ajungem, conform unui studiu recent

Foto: Noelle Otto - Pexels
Foto: Noelle Otto - Pexels

Medicii recomandă mersul pe jos ca fiind una dintre cele mai bune și mai ușoare modalități de a face mișcare, dar nu toată lumea știe cât trebuie să mergi pentru ca efectele asupra sănătății să fie resimțite.

Multă vreme s-a crezut că 10.000 de pași făcuți zilnic reprezintă idealul, dar există mai multe studii care spun că această regulă nu se aplică la toată lumea.

Experții de la Universitatea Massachusetts din Amherst (SUA) au venit cu o nouă cercetare

7.000 de pași pe zi sunt suficienți pentru a reduce riscul de deces prematur din toate cauzele al persoanelor de vârstă mijlocie cu între 50% până la 70%, comparativ cu cel al altor persoane de vârstă mijlocie care fac mai puțini pași zilnici, arată studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Amherst din Massachusetts, SUA. 

Dar făcutul a mai mult de 10.000 de pași pe zi - sau mersul mai repede - nu a redus mai tare riscul, notează autorul principal Amanda Paluch, epidemiolog de activitate fizică la Universitatea Amherst.

Studiul, publicat în JAMA Network Open, evidențiază eforturile specialiștilor de a stabili orientări bazate pe dovezi pentru o activitate fizică simplă, accesibilă, care aduce beneficii sănătății și longevității, precum mersul pe jos. 

Cei 10.000 de pași, de fapt, sunt marketing!

Cei 10.000 de pași pe zi, de care se tot vorbește, nu reprezintă o recomandare stabilită științific, ci a apărut ca parte a unei campanii de marketing vechi de zeci de ani pentru un pedometru japonez, spune Amanda Paluch, profesor asistent de kinesiologie la Școala de Sănătate Publică și Științe ale Sănătății.

Întrebarea la care Paluch și colegii săi au vrut să răspundă în acest studiu este: Câți pași avem nevoie să facem zilnic pentru sănătate? „Ar fi minunat să știm pentru un mesaj corect de sănătate publică sau pentru comunicarea clinician-pacient”, a arătat ea.

Cercetătorii au extras date din Studiul de dezvoltare a riscului arterial coronarian la adulți tineri (CARDIA), care a început în 1985 și este încă în desfășurare. Aproximativ 2.100 de participanți între 38 și 50 de ani au purtat un accelerometru în 2005 sau 2006. Au fost urmăriți timp de aproape 11 ani după aceea, iar datele rezultate au fost analizate în 2020 și 2021.

Participanții au fost separați în trei grupuri de comparație: cu volum scăzut (sub 7.000 de pași pe zi), moderat (între 7.000-9.999 de pași pe zi) și mare (mai mult de 10.000 de pași pe zi).

„Obțineți această reducere treptată a riscului mortalității pe măsură ce faceți mai mulți pași”, spune Paluch. „Au existat beneficii substanțiale pentru sănătate între 7.000 și 10.000 de pași, dar nu am văzut un beneficiu suplimentar dacă trecem dincolo de 10.000 de pași”, a arătat cercetătoarea, notează DC Medical.

„Pentru persoanele cu 4.000 de pași, a ajunge la 5.000 este semnificativ”, adaugă ea. „Și de la 5.000 la 6.000 de pași, există o reducere incredibilă a riscului mortalității prin toate cauzele până la aproximativ 10.000 de pași”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel