Tăriceanu, atac la adresa ministrului Prună: Dacă ea nu respectă legea...

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a criticat luni modul în care ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, săptămâna trecută, reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, el susţinând că nu s-au respectat procedurile legale. De asemenea, Tăriceanu consideră că premierul Dacian Cioloș ar trebuie să o atenționeze pe Raluca Prună în acest sens.

'Nu discut despre persoane. Discutăm despre principiu şi despre procedurile legale pe care ministrul, în acest fel, le-a încălcat şi le-a desconsiderat. Procedurile legale, după cum am văzut, şi pentru procurorul general prevăd depunerea de candidaturi, de dosare şi tot ceea ce ţine ulterior de evaluarea candidaţilor. Nu este concurs, este o evaluare a candidaţilor din câte am înţeles, urmând ca această propunere să o înainteze către CSM şi ulterior preşedintele să facă numirile', a afirmat Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că ministrul Justiţiei a ales să respecte procedura numai în cazul procurorului general. 'Din moment ce, inclusiv în legătură cu cei doi procurori, ministrul s-a pronunţat la începutul mandatului că va respecta aceste proceduri, vedem acum, dintr-odată, că sare peste ceea ce a vorbit înainte şi văd că vrea să respecte această procedură numai pentru numirea procurorului general, în timp ce pentru DNA a găsit o scurtătură', a susţinut Tăriceanu.

[citeste si]

El a subliniat că prima obligaţie a ministrului Justiţiei este să arate că respectă legea, iar prim-ministrul ar trebui să o atenţioneze în acest sens.

'Dacă ea nu respectă legea, avem aşteptări mai mici de la toţi ceilalţi şi este un lucru pe care vreau să-l subliniez şi să-l aduc în atenţia opiniei publice asupra modului în care, a nu ştiu câta oară, ministrul Justiţiei greşeşte. Cred că este şi o responsabilitate aici, bineînţeles, a prim-ministrului, să-i atragă atenţia ministrului Justiţiei să intre în legalitate', a arătat Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a opinat că este şi un mesaj 'descurajant' pentru ceilalţi procurori, 'văzând că sunt anumite poziţii rezervate, din start, pentru persoane preferate'.

'Cred că problema carierei profesionale trebuie să se pună pentru toţi şi să dea această oportunitate. Am observat că subiectul a părut să treacă aproape neobservat în presă şi mi se pare că este o greşeală un astfel de comportament din partea tocmai a ministrului Justiţiei, care s-a angajat la transparenţă, la respectarea legalităţii. Credeam că de la Bruxelles vine cu lucrurile poate un pic mai bine învăţate. Nu numai atât, inclusiv recomandarea care este făcută în MCV este pentru realizarea acestor proceduri în mod legal şi nu pentru anunţurile făcute în mod festivist la conferinţele de presă. Poate ţine seama doamna ministru de acest lucru', a punctat Tăriceanu.

Reamintim că, săptămâna trecută, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că înţelege să-şi asume funcţia pe care o are şi să aplice dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel