Malta şi alte zece ţări menţin restricţiile pe piaţa muncii pentru români până în 2013

lucratori salariati muncitori
lucratori salariati muncitori

Malta va menţine restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru români, alături de Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie, la şapte ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (UE), relatează Times of Malta în ediţia electronică de joi.

Arhipelagul, alături de celelalte zece state, vor face acest lucru până la sfârşitul lui 2013, au declarat surse europene, citate de publicaţie. România şi Bulgaria au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, iar statele membre au dreptul să impună restricţii temporare asupra accesului pe piaţa muncii, în relaţia cu aceste două ţări. Deşi unele state au ridicat aceste restricţii, Malta a optat să le menţină, românii şi bulgarii având nevoie de un permis de muncă în această ţară.

Dar arhipelagul permite accesul românilor şi bulgarilor în posturi care necesită calificări superioare sau experienţă ori în domenii în care înregistrează un deficit de muncitori maltezi. Restricţii similare rămân în aplicare în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie.

La începutul acestei luni, toate restricţiile impuse statelor care au aderat la Uniune în 2004 au fost anulate.

Deşi a obţinut dreptul exclusiv de a invoca o clauză de slavgardare, în tratatul său de aderare, impunând restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii tuturor statelor membre ale Uniunii, Malta nu a avut nevoie să declanşeze acest mecanism, pentru că ameninţarea unei "invazii" a sicilienilor, "care să le ia locurile de muncă maltezilor" nu s-a materializat. Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului, la începutul lui aprilie, în Malta munceau peste 5.000 de cetăţeni ai altor state europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel