Intrarea MAICII DOMNULUI în Biserică: Ce nu este bine să faci în această zi

Creștin-ortodocșii sărbătoresc pe 21 noiembrie Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Această sărbătoare este cunoscută în termeni populari și ca Ovidenie. 

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ziua intrării în Biserică a Fecioarei Maria, numită Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia, corespunde în Calendarul popular cu celebrarea unei năprasnice divinităţi a lupilor, Filipul cel Şchiop sau Filipul cel Mare (21 noiembrie). Local, în Bucovina, se credea că în această zi s-ar fi născut Iisus Hristos.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Se crede că "în această zi s-a vedit lumea, pe care Dumnezeu a blagoslovit-o la Blagoveştenie" (T. Pamfile), iar pentru asta, oamenii din comunităţile tradiţionale conservatoare, petrec noaptea din ajunul sărbătorii cu lumina aprinsă, fac focuri şi încearcă să desluşească semnele cerului. "...Dacă în seară acestei zile cerul este senin şi cu stele, anul nu va fi chiar aşa de bun în recolte, dar mai vârtos va fi dacă-i cu neaua şi zăpadă". (Marcel Lapteş).

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tot acum, recurg la numeroase practici magice de propitiere (aprind lumânări pentru cei morţi fără lumina, lumânări despre care se crede că ard şi pe lumea cealaltă) şi apotrofice (pentru sănătatea ochilor şi "sporirea vederii"). Acestea din urmă influenţează şi puterea de viziune a vrăjitoarelor, care în această noapte "văd cel mai bine", fac farmece, descântă, ghicesc viitorul, adâncind misterul unui timp magic, în care totul este posibil. "...Dacă pui într-un blid apă la privegheat şi o tai până în zori, a două zi, apa se face de mare ajutor pantru sănătatea trupului şi a minţii". (M. Lapteş).

[citeste si]

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ca toate celelalte sărbători solare de peste an, Ovidenia stă sub puterea focului, proiecţie a soarelui pe Pământ, iar în noaptea de ajun se pot vedea cum ard focuri albastre, acolo unde sunt comori ascunse. Stă sub semnul "vedeniei", atunci când fetele caută să afle chipul ursitului în oglinda fântânii, la lumina albă a unei lumânări.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică stă sub semnul iertării celor morţi fără lumânare, pentru care bucovinencele se trezesc înainte de răsăritul soarelui şi aruncă un vreasc în foc... Este o noapte magică în care cerurile se deschid şi animalele grăiesc cu glas de om.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tot astăzi, femeile încep să ungă cu usturoi locurile de trecere (prag, ferestre, cuptor), ca să nu între farmecele în casă, pentru că, potrivit credinţei populare, urmează o perioadă în care forţele malefice se vor descătuşa. Din acelaşi motiv, începând cu această zi şi până la Sângiorz, femeile nu mai au voie să spele rufele la râu iar prelucrarea pieilor de animale şi a lânii sunt strict interzise în comunitate.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică – Ce nu ai voie sa faci:

1. Nu este bine să uiți de cei sărmani și de copiii nebotezați 

Cei care ii neglijesc pe oamenii nevoiasi si nu aprind o lumanare sau nu spun o rugaciune pentru acestia in ziua Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, vor fi lipsiti de o serie de bucurii, spun traditiile de la sate.

In aceasta zi sfanta se aprind lumanari atat pentru copiii care nu au fost botezati cat si pentru morti. De asemenea, se impart nuci, colaci si turte cu malai.

2. Nu se prelucrează lâna

Orice activitate legata de oierit ori prelucrarea lanii este interzisa in cursul acestei zile deoarece se spune ca in acest mod sunt protejate animalele. De asemenea, se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor pentru alungarea strigoilor si a spiritelor diavolicesti.

3. Nu se spală haine

In orice zi de sarbatoare importanta, activitatile casnice sunt interzise intrucat trebuie oferit respect pentru sfantul sarbatorit ori evenimentul biblic pomenit de Biserica.

4. Nu este bine să fii supărat

Daca te-ai certat cu cineva, este bine sa ceri iertare si sa initiezi impacarea. Nu e bine ca oamenii sa fie certati de Ovidenie.

5.În această zi este dezlegare la pește

In aceasta zi este dezlegare la peste si chiar este recomandat sa consumi peste. Cei care respecta aceasta sarbatoare tinand post vor avea parte de sanatate, fericire si o serie de impliniri in anul urmator. Belsugul nu va lipsi din casele lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel