Daciana Sârbu, avertisment: E un bulgăre care deja se rostogolește

Am văzut de aproape reacția copiilor în bucătarie, scrie Daciana Sârbu într-un editorial pentru DCNews. În contact cu ingrediente crude precum legumele sau ierburile, sunt intrigați și le place să descopere aromele fiecăruia. E o prejudecată că toți copiii sunt pervertiți de gustul cartofilor prăjiți, iar pătrunjelul sau castraveții sunt cauze pierdute, susține europarlamentarul, într-un demers pentru implicarea școlii în educația pentru sănătate.

Iată, integral, editorialul scris de Daciana Sârbu:

Școală și sănătate


"Cel mai mult mi-a placut sa prepar mancarea. Imi place sa gatesc si vreau sa o fac si acasa".
Nu, nu e un citat dintr-o gospodina de cariera, ci concluzia unei fetite de 6 ani, dupa o ora in care a avut ocazia sa framante paine, sa vada diferentele dintre diferite specii de peste si sa guste fructe dintre cele mai diverse. S-a intamplat chiar in aceasta saptamana, intr-un orasel de langa Nottingham, unde un magazin a organizat cursuri de gatit gratuite pentru copii. Inscrierile s-au terminat inainte ca organizatorii evenimentului sa reuseasca sa lipeasca toate afisele care anuntau cursul – o dovada cat se poate de clara ca a fost o idee buna, asteptata de multi. De ce am evocat acest episod care aparent n-are nicio legatura cu Romania? Fiindca e un bun raspuns pentru toti scepticii (parinti si nu numai) care spun ca e greu sa-i convingi pe copii sa manance sanatos, sa fie interesati de mancarea sanatoasa ori (si mai rau) de prepararea ei, sau sa-si doreasca la masa altceva decat cartofi prajiti.


De unde incepem?


"La scoala obisnuiam sa mananc ceva dulce in fiecare pauza. Acum, am invatat ca e mai bine sa beau doar apa", spune o fetita de 12 ani dupa ce a participat la cursuri de nutritie, tot gratuite, organizate recent de Universitatea din Swansea. "Am fost socat sa aflu cat de mult zahar se gaseste in alimentele pe care le mancam in fiecare zi", adauga un coleg al ei, de aceeasi varsta. Universitatea si-a propus, cu ajutorul medicilor pediatri si cu participarea scolilor din zona, sa-i invete despre stilul de viata echilibrat pe mai multi copii expusi riscului de diabet tip 2. E un exemplu de initiativa care suna serios si complicat, dar atinge obiective foarte simple – transmite mesaje clare acolo unde e nevoie de ele. Iar copiii le inteleg corect, pentru ca ei sunt mult mai receptivi la informatii si la explicatii logice decat ne imaginam noi.
Vorbesc destul de des despre mancarea sanatoasa, fie la Parlamentul European, ca parte a muncii mele in Comisia de Sanatate publica, fie in timpul liber, pe Facebook, sau in discutii cu alte mamici. (In paranteza fie spus, cand am inscris-o pe fetita mea la gradinita, acum cativa ani, am avut surpriza sa intalnesc multe mamici care imi cereau idei, informatii, retete, fiindca erau interesate de mancarea sanatoasa si nu prea stiau de unde sa inceapa; pentru mamici si copii am si creat www.scoalapentrusanatate.ro). Pentru ca periodic caut idei noi, care sa ma inspire in activitatea Asociatiei Scoala pentru Sanatate, am avut curiozitatea sa caut cateva actiuni europene din ultimele saptamani care urmaresc sa-i invete pe copii sa manance sanatos. Le-am gasit foarte repede pe acestea doua, si am retinut doua lucruri: ambele sunt initiative aparute in comunitati relativ mici, cu implicare strict locala, adica nimeni nu asteapta "directive" de undeva "de sus"; si ambele pun accent pe latura practica. Cred ca ar fi un bun punct de plecare si pentru noi, in Romania. Dar "comunitate" inca pare sa fie un cuvant care nu ne spune foarte mult.


Copiii – cei mai vulnerabili consumatori


Mi-ar placea sa vad si la noi universitati care creeaza programe cu bani europeni (atat de accesibili) pentru asemenea grupuri: copii expusi riscului de obezitate si diabet tip 2, parinti dornici sa-i creasca sanatos pe cei mici, gradinite care au deschidere catre acest subiect. M-as bucura sa vad ca, si la noi, companiile si producatorii de alimente invata sa comunice cu copiii despre hrana, tratandu-i nu doar ca pe niste consumatori usor de pacalit, ci ca pe niste viitori parteneri, care merita respect si ajutor pentru a-si crea optiuni corecte (in fond, de pe urma lor - urmatoarele generatii de adulti, isi vor obtine profitul in deceniile viitoare!).


Am vazut de aproape reactia copiilor in bucatarie. In contact cu ingrediente crude precum legumele sau ierburile, sunt intrigati si le place sa descopere aromele fiecaruia. E o prejudecata ca toti copiii sunt pervertiti de gustul cartofilor prajiti, iar patrunjelul sau castravetii sunt cauze pierdute. Si de multe ori astfel de prejudecati vin din comoditatea parintilor, care nu rabdare sau timp sa stea in bucatarie si sa explice. Acum cativa ani, am participat la un atelier de gatit unde am preparat dulciuri sanatoase. Erau acolo copii destul de mici, dar s-au amuzat sa modeleze aluat mai ceva ca la atelierul alaturat, de plastilina, si au fost extrem de incantati sa-si serveasca parintii cu biscuiti proaspat scosi din cuptor, pe care ii pregatisera cu manutele lor. Copiii invata usor cand invata aplicat, si sunt fascinati atunci cand li se dau responsabilitati simple, cu finalitati practice.


#trend sau razboi pe viata si pe moarte?


De ce e important, de fapt, acest subiect? Nu pentru ca mancarea sanatoasa e o moda. Ci pentru ca nimeni nu mai poate ignora un adevar simplu: a manca la intamplare e o condamnare la boala, pentru copii in special. Deci mancarea nesanatoasa azi va insemna milioane de copii si adulti bolnavi peste unul sau cinci ani, un sistem sanitar ingenuncheat de costurile afectiunilor generate de obezitate peste 10 ani si o societate macinata de boala pentru multe decenii de acum inainte.
E un bulgare care deja se rostogoleste. Din fericire, putem sa-l franam (in aceasta rubrica voi incerca si eu sa contribui la asta), si e nevoie de gesturi mici din partea fiecaruia. De multe ori, intre copilul sanatos si copilul amenintat de diabet sta doar rabdarea noastra de a-l invata gustul alimentelor adevarate, placerea de a le prepara singur, tihna de a sta la masa in familie si a savura hrana simpla pregatita in casa.

Nota redacției: Titlul de homepage și rezumatul aparțin redacției, titlul și conținutul editorialului sunt responsabilitatea autorului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel